Новини


15Дек2015

За Коледа подарете на детето електронен учебник

След безкрайните предколедни тържества по детски градини, училища и офиси въобще не си мислете за почивка. Защото идва коледната ваканция от 24 декември до 4 януари. Независимо дали сте на работа или не, налага се да организирате почивните дни на децата.

Ако имате ученик, добре е да го „заредите” с електронни учебници и образователни игри, защото той така или иначе няма да се отдели от компютъра. Най-добрият вариант са електронните учебници на „Просвета” от ново поколение по всички предмети от 1. до 7. клас. Те обогатяват уроците в печатните издания със забавни игри, интерактивни упражнения и прекрасни триизмерни симулации, с които учебният материал се усвоява и затвърдява неусетно.

За децата от 1. до 5. клас идеален подарък за коледната ваканция е серията от математически игри „Маймунски приказки“ на същото издателство. Те са истински компютърни игри с всички присъщи на този жанр компоненти – лабиринти, приключения, оръжия, препятствия. Малкият геймър се увлича в забавлението и не възприема реалните задачи като тренировка. Той напредва през поредни нива на трудност, където решава пространствени пъзели и търси причинно-следствени връзки. А стрелбата с оръжие по верните отговори на задачите превръща математиката в завладяващ екшън. С всяко следващо ниво играта става по-трудна, тренира логика и съобразителност, но и следва материала в училище.

Действието и в петте части („Принцесата на Сундара“, „Приключения в музея“, „Лабиринтът на вещицата“, „Замъкът на вампира“ и „Долината на чакала“) се развива във вълнуващ триизмерен мистичен свят. Сюжетите се въртят около вечния сблъсък между доброто и злото – детето влиза в ролята на следотърсач, който със силата на математиката и логическата мисъл трябва да пребори злосторник, застрашаващ правдата. Всяко ниво отговаря по съдържание на програмата на Министерството на образованието по математика и затвърдява уменията, овладени в училище.

За най-малките от детските градини добро забавление през коледната ваканция е системата „АБВ:)игри“ на „Просвета“, която може да се използва и в домашни условия (с помощта на родител, баба или дядо), като обяснява света на децата още преди да се потопят в интернет и да постъпят в училище. Ако в градината детето ви учи по друга система, „АБВJигри“ успешно ще допълни знанията му.

Това е модерна система, която обединява традициите в българското образование с най-добрите европейски практики. Тя покрива три възрастови групи – 4-5, 5-6 и 6-7 години, и обхваща всички образователни направления. Темите за всяка възрастова група са разпределени в четири части – „Есен“, „Зима“, „Пролет“, и „Лято“. Всяка от тях съдържа разнообразни, интересни и полезни задачи. За първата възрастова група се предлагат като отделни работни листове, събрани в обща папка, а за другите две – като книжки. Те са много удобни и лесни за работа и изключително атрактивно илюстрирани.

Новият закон за просветата разреши родителските кооперативи и ако тази идея не ви е чужда, може да организирате бърза ваканционна градина и да подсигурите заниманията в нея с „АБВ:)игри“.

За децата, които обичат планината, ски-ваканцията също е добър вариант, макар и доста по-скъп. Цените са различни, има и пакетни промоции за бързо записване, за братче или сестриче, за постоянни клиенти и т.н. С преспиване или с връщане на детето вечер сумата за 5 дни е от 230 до 600 лева. На Витоша организират и рождени дни в планината. Освен ски-обучение има занимания по ориентиране, езда и различни видове познавателни игри. Но картите за лифт по курортите са за ваша сметка и не влизат в цената.

В големите градове има занимални и детски клубове, които с всяка изминала година подобряват услугите си. Предимството е, че през целия ден детето ви е под контрол. В занималните има часове по четене, затвърждаване на чуждоезикови познания, разходки и игри на открито. Храната струва около 5 лева на ден, но може детето да си носи сандвичи. Работното време на занималните съвпада с това на ведомствата. Има и специални клубове за изкуства, в които учениците рисуват, свирят на различни инструменти или участват в драматизации. Те обикновено са в читалищата и цената за един ден е от 10 до 20 лева.

По празниците част от музеите са отворени и може да направите изненада за вашето дете и приятелите му като ги изпратите там. Театрите, оперите, както и афишът на НДК са пълни с подходящи предложения за юношите и то на по-ниски цени. Националната опера например има всяка събота и неделя представления за деца с разходка зад сцената.

За всички, които искат да продължат образованието си в университет, ваканцията е подходящо време за ускорени занимания по съответния предмет. Висшите учебни заведения отдавна предлагат подготвителни курсове в този период. Цената на пълен курс е от 200 до 400 лева според броя часове и продължителността. В почивните дни можете на спокойствие да проверите датите на езиковите ваканции в чужбина и на безплатните изпити за вузове в чужбина или условията за получаване на стипендии.

 

“Маймунски приказки”

Идеята за играта „Маймунски приказки” е на белгиеца Свен Винке, дизайнер на фентъзи видео игри и собственик на Larian Studios. Вдъхновен от собствените си синове, той осъзнава, че може да се възползва от любовта им към компютърните игри, като преплете в сюжета онези знания и умения, които те отказват да овладеят в тетрадката. Игрите притежават висококачествена компютърна графика и работят без лагове и бъгове на операционна система Windows XP и по-нови версии.

 

„АБВ:)игри“

Страниците в „АБВ:)игри“ съдържат елементи от компютърния екран, което ги прави по-достъпни за съвременните деца. На всяка от тях детето има конкретна задача – да пише, да свърже, да оцвети, да разсъждава, а всяка педагогическа ситуация е разработена в поне две образователни направления, например математика и социален свят, български език и рисуване, природен свят и изобразително изкуство и т.н. По този начин и в детската градината, и вкъщи то е активен участник в учебния процес.

 

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: