Новини


1Ное2023

За Деня на будителите – уроци за слушане вече и в Storytel

Четенето на дълги текстове не е сред любимите занимания на учениците. Но със слушането не е така. Музика, книги, а вече и уроци може да се слушат навсякъде и по всяко време – на път за училище, на разходка в парка, в колата, автобуса или в метрото и дори когато се занимават с нещо друго навън или вкъщи. Така запаметяването на информация се превръща в приятно занимание.


От три години Издателска група „Просвета“ предлага уроци за слушане в образователната платформа е-просвета. Аудиозаписите с учебно съдържание вече може да се слушат и през най-популярната платформа за аудиокниги у нас – Storytel.

Инициативата стартира по повод Деня на народните будители – 1 ноември – и има за цел да засили интереса на учениците към разказвателните предмети и да им помогне в запаметяването на важна и полезна информация. Уроците са по предметите литература, история и цивилизации и география и икономика за 5. – 7. клас, като тези по литература обхващат и темите от учебната програма в 8. клас.


„Вярваме, че ще са полезни за учениците в прогимназията, особено за седмокласниците, на които им предстои национално външно оценяване. Удобни са за трайно затвърдяване на информацията и за преговор преди изпита“, смятат в „Просвета“. С аудиоуроците навсякъде и по всяко време кандидат-гимназистите могат да слушат Вазовите „Една българка“, „Опълченците на Шипка“ и предвидените за 7. клас глави от „Немили-недраги“, стихотворенията на Добри Чинтулов „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“, „На прощаване“ от Христо Ботев и др.


По история и цивилизации са включени всички теми от 5. до 7. клас, а по география и икономика – за 5. и 6. клас. Текстовете са увлекателни, научно издържани и в оптимален обем, така че да представят най-важното без излишни детайли.


Освен че пестят време, аудиоучебниците имат още много предимства:

  • четат ги професионални актьори с правилен говор и дикция;
  • развиват умението за слушане и възприемане на информация;
  • развиват паметта и въображението;
  • намаляват натоварването на очите;
  • подходящи са за деца с увредено зрение. 

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: