Новини


21Авг2020

Вълчев: Първият учебен ден ще е присъствен, учебната година ще е трудна

Първия учебен ден ще е присъствен,  трудна ще е учебната годината. Това заяви министъра на образованието и науката Красимир Вълчев пред БТВ.

„Училищата не са абсолютно безопасна среда, но ще се опитаме да осигурим максимална защита и безопасност. Ще има задължителни мерки – здравни дезинфекция, носене на лични предпазни средства, избираемите мерки са свързани със стратегията, ако има болно дете да се изолира. „, каза още Вълчев.

Маските ще се носят на закритите помещения – коридори и тоалетни, но в класните стай няма да са задължителни, обясни още Вълчев.

Учителите няма да могат да следят всяко дете дали носи или не маска, но всеки ден ще се провежда беседа на тази тема, обясни образователния министър. Няма възможност да има дистанция в класните стаи, но ще има в останалите общи помещения. Като цяло се запазва традиционното учебно време, това е поради липсата на достатъчно учители, имаме списък с резервни учители, ще включим и студенти, каза още Вълчев.

На влизане в училище няма да има задължително мерене на температурата, ще има преглед за симптоми, които ще се провежда през първия учебен час, за да няма струпване на деца на входовете на училищата, обясни още министъра.

Ще има възможности децата със заболяване или тези, които имат родители или настойници със заболяване да могат да учат дистанционно. Училището има задължителност и няма да може да се избира дистанционна форма на обучение на основание страх, каза още Красимир Вълчев. „Всички се страхуваме, но не трябва да създаваме психоза“, обясни още образователния министър.

Увеличаването на заплатите е фактор, който ще повлияе на това да има повече кандидати за учители, и да се намали техният недостиг, обясни още образователният министър.

Относно разминаването и разликата във възнагражденията на...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: