Новини


15Юли2020

Всяко четвърто училище иска STEM център от МОН

Най-много проекти за роботика и изследователски лаборатории

546 училища от всички 28 административни области и 109 населени места в страната са се състезавали в първия етап от подбора за проектите, които ще получат финансиране по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, сочи справка на образователното министерство за „Монитор”.

Това означава, че всяко четвърто школо у нас иска да оборудва сградата си с иновативни STEM центрове с нова архитектурна среда и технологии, да създаде интегрирано учебно съдържание или да заложи на иновативни методи на преподаване и нова организация на учебния процес. 

Програмата разполага с финансиране от 20 млн. лв., докато общата сума на подадени проекти го надхвърля почти 5 пъти. За реализиране на своите идеи кандидатствалите школа имат нужда от 93 525 062 лв. 334 от всички подадени проекти са в голяма категория - с над 300 ученици, които могат да получат финансиране до 300 000 лв. Останалите 212 училища са в малката категория - с под 300 ученици и до 50 000 лв. на проект.

Най-желани са проектите за центрове за дигитални създатели, млади изследователи, природни научни изследвания и иновации, роботика, технологии в креативните индустрии и изследователски лаборатории, посочват от МОН. От там допълват, че всички проекти включват STEM среда, пространства, които стимулират интереса и иновациите на учениците и учителите. В STEM центрове се включват и зони за активност – проучване, експериментиране, творчество, практико-приложна дейност (училищни обсерватории, опитни полета, оранжерии, и др.). Презентационните пространства пък заменят белите дъски, класните стаи стават „инкубатори за идеи“, компютърните кабинети - зони за математическо проучване и анализ. Всички STEM центрове дават възможност да се работи с учениците от разстояние в електронна среда, посочват от образователното министерство.

Малко повече от половината от кандидатствалите училища – 262, минават на втория етап от подбора. От тях 115 са от голямата категория и 147 от малката. В този етап кандидатите ще доразвият идеите си, като освен това ще подадат бюджет и визуализации, илюстриращи проекта.

Сред преминалите във втория кръг е  СУ „Йордан Йовков”, което се състезава в  голяма категория. Проектът на школото е свързан със спецификата на училището, което подготвя ученици с „Предприемачески профил” с чужди езици, сподели директорката Недялка Кюпреджиева. Ако получат финансиране, ще могат да оборудват кабинетите си с всичко необходимо за един млад предприемач да приложи наученото на практика, а не само да знае сухата теория. Ще имат нова лаборатория с техника, върху която да правят всички свои проучвания и разработки, ще сложат компютри. В проекта на школото е заложена лаборатория за изкуствен интелект, в която да се изграждат роботи, както и зона, в която да програмират подвижни обекти и дронове. Предвижда се и лаборатория по индустрия и мениджмънт – „Умен склад”. В школото ще променят и учебното съдържание с фокус върху STEM, ще има нови учебни предмети, както и извънкласни дейности  като въведение в роботиката. Учителите пък ще минат през обучение, тъй като в новите кабинети ще се работи на екипен принцип. „Промяната на...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: