Новини


14Юни2024

Всичко, което трябва да знаете за изпитите след 7. клас

Следващата седмица седмокласниците ще се явят на изпити, резултатите от които ще послужат за кандидатстване в гимназиите. На 19 юни е националното външно оценяване по български език и литература, а изпитът по математика е два дни по-късно - на 21 юни.

От тази година учениците ще разполагат с 15 минути повече за първата част от изпита - 75 вместо 60 минути за работа. Промяна има и в две от задачите в изпита по математика отново в първата част от изпита. За първи път се дава възможност учениците, които са били възпрепятствани да се явят на изпит заради болест, карантиниране, проблем в семейството, да могат да положат изпит на друга дата.

Изпитите започват в 9 ч. Учениците трябва да бъдат в училищата поне 30 минути по-рано. Със себе си трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане до изпита. Учениците могат да пишат само с черна химикалка. За изпита по математика могат да се използват линия, триъгълник, пергел, черен молив и гума. Забранено е да се ползват калкулатори и коректор за заличаване на написаното. Мобилните устройства ще бъдат събрани преди началото на изпита.

Учениците ще получат от квесторите изпитен комплект, помощни материали и математически формули. Изпитният комплект съдържа лист с указания за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист за отговори, свитък за белова. Помощните материали по български език и литература и математика съдържат индивидуален плик за изпитната работа, плик за първата част, малко пликче за идентификационната бланка, листове за чернова.

Седмокласниците могат да работят върху изпитния тест и листовете за чернова, но трябва да отбелязват верните отговори само в изпитния комплект - лист за отговори и свитъка за белова. Изпитният тест, математическите формули за изпита по математика и листовете за чернова не се поставят и засекретяват в индивидуалния плик и няма да бъдат проверявани.

Резултатите от изпитите след седми клас са балообразуващи за кандидатстването за прием в гимназии, а оценките влизат и в свидетелствата за основно образование. Класация на най-добрите гимназии според матурата по български език - вижте тук.

Максималният брой точки и на двата изпита е 100.

Изпитът по български език


Изпитът е разделен в две части. За първата част учениците имат 75 минути, а за втората - 90. Първата част съдържа общо 25 задачи. От тях 18 задачи са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, 6 задачи с кратък свободен отговор и 1 задача с разширен свободен отговор (теза в рамките на 4-5 изречения).
 
Националното външно оценяване по български език обхваща учебния материал от 5 до 7 клас. Част от изучаваните теми са извличане и обработване на информация от научен, медиен и художествен текст, познания за звуковите промени в думите - подвижно и непостоянно "ъ", променливо "я", видове местоимения, време на глагола и др. Произведенията по литература, които влизат в конспекта за изпита, са 21:
  • "Хайдути" на Христо Ботев
  • "Хубава си, моя горо" на Любен Каравелов
  • "Отечество любезно, как хубаво си ти", "Опълченците на Шипка" ,"Българският език", "Една българка" на Иван Вазов
  • Първа, втора, трета, пета, десета глава и епилога от "Немили-недраги" на Иван Вазов
  • Главите "Представлението" и "Радини вълнения" от романа "Под игото" на Иван Вазов
  • "Косачи" и "По жътва" на Елин Пелин
  • "Художник" на Веселин Ханчев
  • "Братчетата на Гаврош" на Христо Смирненски
  • "Серафим" и "По жицата" на Йордан Йовков
  • "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов
  • "На прощаване в 1868 г." на Христо Ботев
  • Откъс от "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов
  • Главата "Бай Ганьо пътува" от "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" на Алеко Константинов
  • "Неразделни" на Пенчо Славейков
  • "Заточеници" на Пейо Яворов.
По време на втората част от изпита учениците трябва да напишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач или от името на посочен герой върху неизучаван художествен текст. Преразказът дава максимум 35 точки.

 

Изпитът по математика


От тази година две от задачите от първата част от изпита, които досега бяха със свободен отговор, стават с избираем. Като причина министерството посочи, че голяма част от учениците демонстрират знания, но правят технически грешки, докато решават, а това води до липса на верен краен отговор.
Учебното съдържание, включено в изпита, е от изучавания материал от 5 до 7 клас. Изпитът е разделен на две части. За първата седмокласниците имат 75 минути, а за втората - 90 минути.
Първата част съдържа 20 задачи с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Втората част от изпита съдържа 3 задачи със свободен отговор, за които учениците трябва да опишат решенията.

 

Кандидатстване в гимназия


Резултатите от националните външни оценявания ще бъдат обявени до 2 юли включително. Те ще могат да бъдат проверявани онлайн в държавната информационна система за изпити и прием, като данните за всеки ученик ще излизат при въвеждането на потребителското име и паролата, които ще бъдат вписани в служебната му бележка за допускане до изпитите.

Образуването на бала, с който се кандидатства за прием в 8 клас, е съставен от оценките от изпитите по български език и литература и математика, както и годишните оценки по тези два предмета. Максималният бал е от 500 точки. Формулата за сформирането на бала е различна за всяка паралелка, а тежестта на отделните компоненти зависи от профилите на гимназиите - математически, езикови, професионални.

Подаването на заявления за кандидатстване е от 8 до 10 юли. То се извършва онлайн чрез информационната система за изпити и прием или в т.нар. училища-гнезда, които се обявяват предварително. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа. С него може да се кандидатства във всички региони на страната. За професионалните паралелки е необходимо учениците да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар, припомня Регионалното управление на образованието (РУО) в София на сайта си.

При подаването на документите за кандидатстване учениците трябва да подредят желаните училища така, че най-желаната паралелка да бъде поставена на първо място. Няма ограничение в броя на вписаните желания.

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли включително. Всички класирани ученици трябва да отидат в училищата, в които са приети, за да се запишат или за да подадат документи за участие във второто класиране. Заявлението се подава в периода от 15 до 17 юли.
  
"Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде - те участват автоматично във втори етап. Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, ученикът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Желанията не се пренареждат", обясняват от РУО-София.
Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани. Нямат избор между мястото от първи етап и мястото от втори етап.
Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. Записването е от 22 до 24 юли.
В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и такива, които не са кандидатствали до момента, т.е. в електронната платформа имат статус "незаписан", обяснява столичното управление на образованието.
 
Свободните места за трети етап на класиране ще бъдат обявени до 25 юли. Подаването на заявление за участие в трети етап на класиране е както като при първото класиране - през електронната платформа. Тук учениците могат да преподредят желанията си, но в заявлението могат да се впишат само паралелки, за които има обявени свободни места. Подаването на заявление става на 26 и 29 юли.

Резултатите от третото класиране ще бъдат известни до 30 юли, а записването - на 31 юли и 1 август.

В четвърти етап на класиране, както и на трети, могат да участват ученици, които в електронната платформа имат статус "незаписан".

Свободните места за четвърти етап на класиране ще бъдат обявени до 2 август. Учениците ще могат да подадат заявлението си за участие онлайн на 5 и 6 август. Резултатите ще бъдат известни до 7 август, а записването - на 8 и 9 август.
Срокът за обявяване на свободните места след четвърти етап на класиране е до 12 август. Попълване на свободните места след четвърти етап се определя от директора, а срокът е до 11 септември.

 

Нови специалности в гимназиите

 

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилирани са 945 (39.80%), а 1429 са професионални, сочат данни на Министерството на образованието.

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на обучение, което е с 23 паралелки повече от миналата година. Има и изцяло нови за областите специалности. В София това са "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца"...

 

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: