Новини


20Юли2015

Все повече зрелостници предпочитат да учат в чужбина

Броят на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина, се е увеличил през изминалите две години. Това показват данни на просветното министерство за легализираните дипломи през 2013 и 2014 г., предоставени от Министерството на образованието и науката (МОН) на "Сега". За цялата 2013 г. издадените удостоверения апостил на документи за средно образование са били 7150. Година по-късно броят им нараства с близо 2 хиляди до 9037 броя. При легализираните документи за висше образование пък, които се ползват както за обучение, така и при кандидатстване за работа, скокът е още по-внушителен - от 15 273 през 2013 г. на 23 059 през м.г. 

За тази година все още не е ясен окончателният брой на легализираните дипломи за средно образование. Само през юни, когато документи се легализират ударно, тъй като тъкмо тогава абитуриентите получават дипломите си и текат кампаниите по прием в чуждите университети, МОН е издало 1681 удостоверения апостил. По данни на консултантска къща "Интеграл" обаче в момента в министерството чакат около 4900 заявления за легализиране, повечето от които са точно за средно образование.

Тези цифри не са окончателни и със сигурност заминаващите да учат в чужбина абитуриенти са повече, тъй като не всички приети зад граница имат нужда от легализирана диплома. В някои университети няма такова изискване при записването на студента, други пък настояват за легализация чак на втората година от обучението. Тази година на задължителните матури по български и предмет по избор, без които не може да се получи диплома за завършено средно образование, се явиха около 52 хиляди души. А заминаващите да учат навън тази есен зрелостници ще са поне 9.6% от випуска. 

"Новото тази година е, че младите хора се ориентират все по-рано къде да учат", коментира управителят на "Интеграл" Ирина Христова. Според тяхно проучване, ако преди 3 г. дванадесетокласниците са се колебаели България или чужбина да изберат, за да продължат висшето си образование, сега вече учениците са формирали крайния си избор още в ХI клас. Тогава започва и подготовката им по кандидатстване в чужд ВУЗ - писане на есета, мотивационни писма, курсове по езици и др. 

Най-много родни студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция, показват данните на посредническите фирми. В Германия например има около 10 хил. българчета (от първи курс до магистър), но ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: