Новини


2Юли2024

"Внимателно подреждайте желанията" и още важни съвети за кандидатстването в гимназия

Броени дни остават до кандидатстването на седмокласниците в гимназия. Пред учениците стои важен избор в каква гимназия да продължат образованието си - езикова, математическа, професионална и др., а детайлите при попълването на документите за кандидатстване са ключово важни за крайния резултат.

Според специалистите първото правило, което трябва да знаят всички кандидат-гимназисти и родителите им, е, че се кандидатства не за училище, а поотделно за всяка конкретна паралелка в него. Всеки клас, дори в едно и също училище, има отделен бал и шансовете за прием са различни. Подреждането на желанията - дори при учениците с високи оценки на изпитите, изисква предварително обмисляне и известна подготовка, за да гарантира близък до желания резултат.

"Дневник" обобщава най-важното за процеса на кандидатстване - от подаването на заявлението до записването в гимназия.


Образуване на бала

Вход за повечето училища са резултатите от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, като състезателният бал се образува от тях и от оценките от училище по тези два предмета. Формулата за сформирането на бала е различна за всяка паралелка, а всяка гимназия сама определя каква да е тежестта на отделните компоненти.

Изключение от общото правило за образуването на бала са спортните, хуманитарните гимназии и училищата по изкуства. За тях седмокласниците трябва да положат допълнителни изпити и в бала могат да участват оценки по други предмети.

В голяма част от училищата резултатът от изпита по български език се удвоява, като към него се прибавя удвоеният резултат от изпита по математика. Към сбора се прибавят годишните оценки от 7-и клас по тези два предмета, преобразувани в точки. Максималният бал е 500 точки.

Миналата година в София с най-висок бал (484.5 т.) приемаше Софийската математическа гимназия, следвана от Технологичното училище "Електронни системи" (465.5). В първите 10 училища с висок състезателен бал попадат още:

  • 91-ва Немска гимназия (459 т.)
  • 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" (450 т.)
  • 73-то училище "Владислав Граматик" с преподаване на немски език (437 т.)
  • Втора английска гимназия (430 т.)
  • Първа английска гимназия (427 т.)
  • 51-во училище "Елисавета Багряна" (418 т.)
  • Националната природо-математическа гимназия (411.36 т.)
  • Френската гимназия (411 т.)

Справка за минималните и максималните балове за прием след всяко класиране от миналата година са публикувани на сайтовете на регионалните управления на образованието.

 

Подготовката преди кандидатстване

Преди да пристъпят към подреждането на желанията, семействата трябва добре да се запознаят с учебните планове, публикувани на училищните сайтове, както и да се информират кои ще са профилиращите предмети. Това коментира пред "Дневник" Галина Ушатова, директор на образователния център "Регалия", който подготвя седмокласници за изпитите за гимназия.

Тя напомня, че родителите трябва да вземат предвид също нивото на владеене на чужд език на детето и да преценят дали искат то да надгражда уменията си, или да се насочи към изучаването на втори чужд език. Припомня, че разположението на училището също не е за подценяване, особено в големите градове.

Основните източници на информация за родителите са:

  • държавната система за изпити и прием
  • сайтът на съответното регионално управление на образованието (РУО), където са обявени минималните балове от миналата година.

Регионалните управления по образование по места публикуват на сайтовете си статистика за успеваемостта от изпитите от съответната област. Тя се оказва ключова - Ушатова обяснява, че статистиката дава ценна информация, която може да бъде ориентир за родителите за подреждането на желанията. Статистиката съдържа няколко графи:

  • брой точки
  • колко общо ученици са постигнали този брой точки
  • колко от тях са момичета и колко са момчета (важно заради квотния прием в някои паралелки)
  • колко ученици са пред тях по брой точки.

Така родителите ще могат да видят колко ученици имат същия брой точки като тяхното дете, с колко ученици със същия резултат се конкурира и какви са реалните шансове на седмокласника да бъде приет в желаната паралелка. Статистика на успеваемостта на седмокласниците в София от двата изпита - вижте тук. (Добре е таблицата да бъде преформатирана, така че на първо място да излизат най-високите резултати).

"Най-добре е желанията за паралелките да бъдат написани и подредени първо на хартия в по-разширен план", препоръчва специалистът и уточнява, че това включва да са описани кодът, точното наименование на паралелката, профилиращите предмети, минималните балове. Припомня, че когато родителите влязат в електронната система за кандидатстване, имат на разположение 30 минути. След това системата ще ги изхвърли и ще трябва отново да влизат. Всяко управление на образованието публикува на сайта си списък на паралелките с държавен план-прием в 8 клас с кодове и балообразуване. Паралелките в 8 клас в София - вижте тук.

 

Подреждане на желания за първо класиране

Подаването на заявления за кандидатстване е от 8 до 10 юли. То се извършва онлайн чрез информационната система за изпити и прием, в която са обявени оценките от националните външни оценявания. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа. С него може да се кандидатства във всички региони на страната. За професионалните паралелки е необходимо учениците да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар, което да качат в електронен вариант.

Ако не искат да изпробват дигиталната система, родителите могат да подадат заявления и в т.нар. училища-гнезда във всеки град, които се обявяват предварително на сайта на регионалното управление на образованието.

Подреждането на желаните паралелки за първо класиране е най-важната стъпка и тя трябва да бъде добре обмислена от родителите, коментира Ушатова. Тя съветва родителите да гледат минималния бал от второто класиране на предходната година.

"Те са най-показателни, защото на трето и четвърто класиране могат да изникнат или по-високи, или по-ниски балове. Стабилните балове за съответната паралелка са тези, които се получават от втори етап на класиране и те са ориентир", коментира Ушатова.

По думите ѝ е добре да се мисли реалистично, но все пак най-желаната паралелка задължително трябва да бъде поставена на първо място, дори и родителите да смятат, че шансовете за класиране в нея са ниски. След това се подреждат останалите желания.

"Ако ученик гони на всяка цена конкретно училище, аз съветвам родителите да впишат всички паралелки от съответната гимназия, подредени в реда, в който ги предпочитат, дори с компромис за втория чужд език", казва експертът.

Допълва, че ако родителите търсят определена комбинация, като интензивно изучаване на английски език и втори език испански, например, то те трябва да проверят всички училища, които предлагат такава паралелка, и да подредят желанията спрямо този критерий.

Първо класиране и кандидатстване на втори етап

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли включително. Всички класирани ученици трябва да отидат в училищата, в които са приети, за да се запишат или за да подадат документи за участие във второто класиране. Заявлението се подава в периода от 15 до 17 юли.

На този етап желанията не могат да бъдат преподредени. Те остават както за първото класиране.

Ако ученик подаде заявление за второ класиране, най-лошият вариант е той да бъде класиран отново в паралелката, в която е приет на първи етап, обяснява Галина Ушатова. Ако балът стигне за по-предна позиция, то тогава кандидатът не може да избира между тази паралелка и предишната, в която е бил приет на първо класиране. Ученикът следва да се запише в училището. Ако не го направи, мястото се обявява като свободно за трето класиране.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. Записването е от 22 до 24 юли.

 

Рисковано ли е третото класиране

В трети етап на класиране могат да участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием, както и такива, които не са кандидатствали до момента, т.е. в електронната платформа имат статус "незаписан". Кандидатстването става чрез електронната система, както на първо класиране.

Свободните места се обявяват след втория етап на класиране от регионалното управление на образованието. Това трябва да стане не по-късно от 25 юли. По думите на Галина Ушатова рядко за най-желаните училища има свободни места. Там, където все пак са останали, те са ограничен брой - 2 или 3, например.

Ако ученик се е записал в училището на второто класиране, то за да участва в третото, трябва да изтегли документите си от него. Мястото на ученика не се запазва. Тогава статусът му в системата ще стане "незаписан", обяснява Ушатова.

Тя съветва учениците си да участват в първото и второто класиране. Казва обаче, че на трети етап младежите с по-ниски балове няма какво да губят, а по-скоро биха спечелили. Същото важи и за седмокласниците с много високи балове, които не са преценили добре подредбата си при подаването на заявлението за първия етап. Те най-вероятно ще бъдат класирани в съответната паралелка.

Резултатите от третото класиране ще бъдат известни до...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: