Новини


18Юли2016

Ваканциите на учениците по-дълги, матурите по-късно

Ваканциите на учениците ще са по-дълги от досегашните. Коледната например, която беше от 24 декември до 3 януари, вече ще е до 8 януари. (Виж таблицата.) Графика обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева при представянето на проекта за нов стандарт за организацията на дейностите в училищното образование.

Директорът може да предложи до 3 дни допълнителна ваканция при необходимост - при спукване на тръбите на парното или много заболели ученици от грип например. Досега за такова разпускане беше необходима заповед от министъра на образованието.

Матурите и

 

изпитите след

7-и клас вече ще

са в края на май,

предвижда новият стандарт.

Часовете ще започват не по-рано от 8 ч с изключение на тези училища, в които се учи на две смени. Там първият звънец ще бие не по-рано от 7,30 часа, а втората смяна ще приключва до 19 ч.

В момента 560 училища с по над 900 ученици са на двусменен режим, съобщи зам.-министър Диян Стаматов. Стремежът бил постепенно да се минава към учене само на една смяна, но засега има пречки заради липса на сгради и средства.

 
Продължителността на учебния час пак ще е 45 минути. В училищата на 2 смени остава изключението от 40 минути. Дава се възможност за блокове (слети часове) за големите ученици.

Междучасията

може да са

по-дълги от

10 минути,

но не повече от половин час. По изключение може да се дават до 2 почивки от по 5 минути при учене на две смени.

В целодневната организация на учебния процес се дава възможност за разместване на часовете по самоподготовка, отдих и физическа активност. В дни с по-тежка програма самоподготовката може да се увеличи от 2 на 4 часа. В тези часове ще се изучава по-интензивно български или чужд език според потребностите и пропуските на учениците.

В иновативните училища вторият срок може да се увеличи с 2 седмици. Часовете също може да бъдат удължени.

Директорът определя броя на паралелките за прием в 1-и и 5-и клас според сградата и опциите за целодневна организация. В големите градове ще има централизиран прием в 1-и клас...

 

Виж цялата новина тук: "24 часа"

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: