Новини


16Юни2014

В Германия по всеки предмет има неограничен брой учебници

- Г-н Хаусман, министърът на образованието в България предлага държавата да създава по един учебник на предмет за учениците в началния образователен етап и всички деца да учат по него. Как ще коментирате това предложение?
- С това предложение държавата ликвидира конкуренцията. И резултатът след време би бил, че учебниците няма да имат добро качество. Това сочи опитът във всички страни, които елиминират избора на учебници чрез обществени поръчки или чрез създаване на държавни издателства. Това се случи в Гърция, Румъния и отчасти в Словакия. Като цяло цената за държавата няма да бъде по-ниска, защото администрирането на процеса също струва пари. При това печалбите на българските издателства на учебници не са много високи.
- Какъв е германският опит в това отношение? Колко учебника по един предмет имате? Участва ли държавата в създаването им и каква е ролята й в този процес?
- В Германия броят на учебниците по предмети е неограничен. Държавата не участва в създаването им. Тя определя учебните програми и одобрява учебниците, които трябва да са в съответствие с тези програми. По този начин се ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Екатерина Виткова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: