Новини


12Юли2016

Умният избор на университет и кариера

49 596 студенти ще бъдат приети в бакалавърските и магистърските програми в университетите през новата учебна година. Основните изпитни сесии преминаха в повечето вузове и в момента се очаква първото класиране. За Софийския университет датата е 12 юли, а няколко дни по-късно – на 15 юли, е това в УНСС. Техническият университет в София обявява приетите на първия тур на 9 юли, а на 25 юли това ще направи и Пловдивският университет. Във Великотърновския вуз вече знаят кой е приет веднага и кой – не, защото класирането бе обявено още на 6 юли.

По правилник висшите училища имат три класирания, но почти всички са си оставили „вратички“ при незаети места да обявят допълнителен прием. Важно е да се знае, че след първото класиране задължително се записват тези, които са приети по първото си желание. Защото ако не го направят, отпадат от системата. Тези, които не са доволни, могат да участват във втория тур, за което подават съответния документ. Едва на третия път, кандидатът има право да пренареди желанията си за свободните места. Разбира се, за всеки вуз има точно описана процедура и всеки кандидат трябва да я провери на интернет сайта или в учебния отдел на университета.

И още нещо важно – тази година държавата върна т.нар. платено обучение в своите висши училища. Местата за младежи, които искат сами да покриват семестриалните такси, са 8784. Отделно в частните вузове броят на първокурсниците е 16 373.

В част от специалностите местата за прием са намалени, защото държавата е решила, че те не са ѝ приоритет. В други – 32 на брой, те са завишени, тъй като за тях има места на пазара на труда или са важни за развитието на държавата: например в компютърните и педагогическите специалности. Според експерти промените не са толкова значителни, така че не се очаква да се отразят драстично на приема.

Въпреки декларираното от държавата желание да подкрепя само определени професионални направления, от които икономиката има нужда, младите хора продължават да избират „модерни“ специалности.  Така завършилите най-масовите специалности като икономика и публична администрация рядко работят по специалността си. Всъщност това важи за половината от получилите диплома през предишната година. Според данните от националната рейтингова класация 1/3 от икономистите работят нещо друго, най-често в сферата на услугите. „Стабилните“ специалности продължават да са медицина, стоматология, фармация и военно дело. Те носят най-високия осигурителен доход. Има още една интересна подробност – делът на завършилите в т.нар. неприоритетни специалности е 65 на сто. Това може да означава две неща. Първо, че образователното ведомство се е объркало в сметките или второ, че работодателите не предлагат привлекателни условия за задържане на нови кадри.

Какво още трябва да знаят новите първокурсници? Умният избор на специалност ще им гарантира работа след завършването. Повечето университети имат доста гъвкави програми, така че студентите могат да сменят специалностите или да добавят специалност, която може да им потрябва. Работодателите стават все по-непреклонни в изискванията си към новите кадри и не искат да плащат на човек, когото трябва да обучават отново. Затова изборът на качествен университет и качествено професионално направление става основен.  Статистиката е категорична, че висшето училище в Шумен произвежда най-много продавачки с икономическо образование, докато почти 100% от завършилите УНСС намират работа по специалността си. Същото е с правото в Софийския университет, сравнен с друг вуз. Нищо, че преподавателите понякога са едни и същи (друг феномен на родното образование).

Освен това натискът на млади хора, които са учили в чужбина и се връщат в България, става все по-осезателен. Работодателите, най-вече тези от международни компании у нас, предпочитат да наемат първо тях и после тези от България. Промяната на пазара на труда задължително ще промени и самите университети. Ако декларираното по-високо субсидиране на важните специалности се запази през следващите години, висшите училища няма да имат причина да задържат млади хора, които не се справят успешно.

 Подготовката – отрано и с полезни помагала

За зрелостниците, които догодина ще кандидатстват в университет, е важно да изберат стабилна специалност и добър университет още сега и да се подготвят отрано за зрелостните и приемните изпити. Традиционно голям е интересът към медицинските специалности, които гарантират добра кариера и добри доходи. В тях обаче се влиза трудно. Тази година например по 7 души се бориха за едно място в Медицинския университет (МУ) в Плевен. Подобно беше съревнованието и за висшите медицински училища в София и Пловдив.

За медицинските дисциплини  се кандидатства с изпити по биология и химия. За желаещите да влязат в тези тежки специалности издателство „Просвета“ издаде втора част на „Всичко за кандидат-студентите по химия за специалности медицина, стоматология, фармация“. С помагалото кандидат-студентите лесно ще усвоят темите от програмите по химия за конкурсните изпити и ще затвърдят и надградят знанията, уменията и компетентностите си. В първата му част ще намерят 138 решени задачи по обща и неорганична химия и 56 решени задачи по органична химия.

В някои медицински специалности се влиза само с оценка от държавния зрелостен изпит по биология и здравно образование. Книгата, която може да ви подготви отлично за този важен изпит, е100% успех. Матура по биология и здравно образование”. Този сборник на „Просвета“ включва 10 теста с 500 авторски задачи, напълно съответстващи на изпитния формат. След всеки тест има лист за отговори, в който ученикът отбелязва верния, и свитък за свободни отговори, на каквито се пише по време на матурата. От същата поредица „100% успех” издателството предлага още сборници с тестове за матура по история и цивилизация, по английски и френски език.

„18 нови теста по български език и литература за матура“ е помагало, разработено изцяло по модела на тестовете за държавни зрелостни изпити. Подредбата и съдържанието на тестовите варианти позволяват то да се използва в процеса на обучението и подготовката за матура и в 11. и в 12. Клас.

„Бърза и лесна подготовка за матурата по география и икономика“ също е много полезно помагало за онези, които смятат да държат изпит по този предмет.

 

 Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg. 

 

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: