Новини


4Юни2015

Умните и можещи деца да останат в България

На тържествена церемония на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в Деня на детето бяха наградени националните победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 учебна година. А също така бяха поздравени всички деца по случай Международния ден на детето. Организатори на проявата са Сдружение “България си ти!”.

Председателят на „България си ти!“ инж. Димитър Куцаров приветства гостите и апелира към децата да бъдат името на „България си ти!“ и гордо да го отстояват. Успех на церемонията с писма пожелаха: президентът г-н Росен Плевнелиев, д-р Андрей Ковачев, член на председателството на ЕП, зам.-министър-председателят г-н Ивайло Калфин, д-р Петър Москов, министър на здравеопазването. Сред гостите бяха Н.Пр. Марси Рийс, Н.Пр. Лйерка Алайбег и множество други представители на дипломатическия корпус у нас, а също така Ренета Инджова, Петко Бочаров и много други.

Калин Врачански и Деси Бакърджиева обявиха победителите по български език и литература. Актрисата поздрави децата и пожела: „Да учат в чужбина, но да се връщат тук в нашата родина“, а актьорът допълни, че пожелава това и на хората, от които зависи те да се върнат. Медалите по дисциплината връчи Н. В. Цар Симеон II. Ето какво заяви той: „Честит празник! Много съм впечатлен от тази инициатива и смятам, че това е нещо важно и заслужава да продължи, да може да постигне нещо, което е може би е една мечта, особено за стар човек като мене. Едва ли ще доживея да го видя, но именно за Вас, младите, искам да завещая нещо, когато подписах присъединението на България към ЕС преди близо 10 години, го посветих на Вас, на младите. Бих Ви помолил да се амбицирате не само, че се казва „България си ти!“, което е отговорност, защото всеки един е България, но да постигнете тази моя мечта – като се говори за нещо българско, да не е нарицателно, а напротив – да се види, че българското е чудесно, че можем и сме еднакво интелигентни и способни с другите и да можем да се гордеем с нашето отечество“. Победителите по дисциплината поздрави и певицата Елица Тодорова с изпълнение. Тя им пожела много успех и да работят за бъдещето и доброто име на България навсякъде по света с много ритъм и любов.

Националните победители по английски език обявиха журналистът Спас Кьосев и световният шампион по бийтбокс Печенката. Талантливата изпълнителка се обърна към децата с думите, че те са нашето бъдеще и че тя е намерила причина да е тук и да се развива в България, за това пожела да се трудят и мечтаят повече. Тя ги посъветва, че ако вярват, че всичко ще бъде наред, то наистина ще бъде. А Спас Кьосев пожела да намерим начин да запазим колкото се може по-дълго детската вяра в себе си, че най-хубавото тепърва предстои и детската смелост и безстрашие, защото някои казват, че Господ мрази страхливците. „ А за всички деца искам да цитирам, че колкото по-любопитен се будиш сутрин, толкова по–умен си лягаш вечер“. Медалите по дисциплината връчи Омбудсманът на България Константин Пенчев. „Всички сме деца в душите си, за мен е истинско удоволствие, щастие като чувам за постиженията на нашите ученици и ще се присъединя към всички, които пожелаха здраве и щастие и много успехи и да покоряват света, но да се върнат в България. Защото, ние забъркахме каквото можахме, вие сега трябва да дойдете и да го оправите. И то не защото ние ще направим живота Ви по-привлекателен, а защото Вие трябва да го направите по-привлекателен, така че Вашите деца да нямат никакво съмнение, че България е най-хубавата страна“, каза той. А наградите връчиха Светослав Иванов и Явор Вълчев от Лайънс клуб „Свети Иван Рилски“ – София, които осигуриха наградите за националните победители по английски език. Талантливата певица Жана Бергендорф поздрави победителите и всички деца с песен.

Ивайло Захариев съобщи кои са победителите по немски език. „Надявам се, както в момента в Германия се гледа един български сериал, по такъв начин и Вие да прославите България с делата си, с мечтите си и да надскочите себе си. За да стане това, трябва да работите със сърце“, поздрави той. А г-н Йорк Шенк от посолството на Германия у нас тържествено окичи с медалите победителите. „Първо искам да поздравя г-н Куцаров и екипа му, изключително радостен съм. Цялото ни посолство и общество виждат истинска гражданска инициативност и ангажираност в тази проява, ще се радваме още повече хора да проявяват подобна инициативност за Вашата прекрасна страна. … Истински бях впечатлен от постиженията Ви, миналата година бях в журито при оценяването на финала на учениците в „Цветна олимпиада“ и се питах дали немски ученици биха се справили с тези тежки задачи като Вас“, каза той. А певицата Сантра поздрави учениците с акапелно изпълнение на „Без теб“.

Джазменът Васил Петров обяви победителите по френски език, а зам.-ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ доц. д-р Милена Стефанова връчи медалите. Тя пожела на всички участници в „Цветна олимпиада“ да не забравят, че могат и да вярват, че ще успеят. Победителите по немски език поздрави с невероятно изпълнение София Арабаджиева, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“-Благоевград. Наградите връчи Ваня Агопян, мениджър „Телиш“ АД.

Актрисата и водеща Гергана Стоянова обяви победителите по математика и пожела да запазим в сърцето си по-дълго онази светлинка, която ни позволява да бъдем деца и да бъдем по-луди, когато си поискаме и по-бавно да остаряваме. А медалите връчи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан: „От името на патриарх Неофит и Светата ни православна църква поздравявам всички, благодаря за дадената ни възможност, нека Бог да Ви благослови“. Той цитира и „молитвата“ на Дядо Вазов: „Дай на мама, дай на татка здраве, сила и живот, мир любов на всички братя и добро за наш народ“. Какво по-морално и човечно, нека всички деца да живеят в мир и единство“. Победителите по дисциплината поздравиха хип-хоп изпълнителя Бобо и младият талант Марти Желев. Наградите връчи Симона Чакръкчиева, ВИВАКОМ.

По информатика и информационни технологии победителите бяха обявени от Боби Ваклинов и Влади Василев, а медалите връчи акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Той каза: „Много се радвам да видя следващото талантливо българско поколение, наследниците на Джон Атанасов, на прекрасните български отбори, спечелили много златни медали. Поздравявам и останалите победители, щастлив съм да видя хубави, умни български деца, да поздравя и тази фондация, която е направила нещо невероятно за съвременните ни условия, защото се надявам, че с тях бъдещето ще бъде по-добро“. Наградите по дисциплината връчи Явор Вакъвчиев, „Технополис“-Младост.

Купата за най-много участници в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 взеха ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“-Хасково, а купата за ...

Виж цялата новина тук: България си Ти

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: