Новини


17Окт2023

Удължават с три месеца срока за втория етап от процедурата за STEM центровете

Крайният срок за втория етап от процедурата за кандидатстване и изграждане на STEM центрове в училищата ще бъде удължен с три месеца. Това заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Наталия Митева по време на комуникационен семинар, организиран от Сдружението на директорите в средното образование. По данни на МОН до момента 2245 училища са подали концепции и оценяването им върви, като част от тях са получили обратна връзка и препоръка какви корекции да нанесат.

„Когато получите известие, че има коментари по програмата, моля да реагирате бързо. Темпът на проекта зависи от бързината на вашата реакция. Може вече да започнете да се готвите за втория етап – строително-монтажните дейности, за които удължаваме крайния срок, тъй като 16 октомври беше нереалистичен“, каза Митева.

Тя още един път акцентира върху това, че е важно не само с каква техника ще бъдат оборудвани новите пространства, а какво учителите ще могат да правят с нея, т.е. нуждата от квалификация. Предвижда се да бъдат обучени 40 000 преподаватели от цялата страна чрез регионалните и Националния STEM център.

„STEM не е само математика, физика и IT, а интеграция на различни дисциплини така, че децата да могат да решават даден проблем, използвайки знания от различни сфери“, поясни Митева и добави, че ако останат средства по проекта, ще бъдат предприети действия за разпределянето им на детските градини. Тя обаче направи уговорка, че това би било възможно след получено одобрение от Европейската комисия, която вероятно ще постави условия, на които да отговарят кандидатстващите детски заведения в съответните общини.

Що се отнася до дигиталната раница, на този етап едва 400 са подадени уроци, от които са одобрени половината, а другите чакат оценка, да са бъдат качени в платформата. Тя насърчи колегията да бъде активна в създаването и използването на различни източници на онлайн съдържание.

Митева не подмина и темата за изкуствения интелект и приложението му в образователната система. „Въпросът не е как да го забраним, а как етично да го използваме, разработвайки насоки“, каза Митева.

Участниците в тридневния семинар са директори, членове на Сдружението, и просветни експерти, обединени от темата „Стратегии за качествено управление на образованието“.

Особено оживление предизвика проектът на дълго чакания Стандарт за управление на качеството, представен от Нели Колева – съветник на министъра на образованието.

„Проектът е насочен към това да подкрепим...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: