Новини


21Юни2023

Учители на национална стачка заради заплати

Пари за образование или протест като през 2007 г.

Педагози в цялата страна са готови да не започват следващата учебна година

Искат среща с финансовия министър

Учители в цялата страна са готови на национална стачка, подобна на тази през 2007 г., ако в новия бюджет не бъдат предвидени повече пари за образование и ръст на заплати. Това каза пред “Труд news” председателят на Синдикат “Образование” Юлиян Петров във връзка с планираното от финансовия министър сериозно свиване на разходите в сектора, данни за които изнесе организацията.

Петров посочи, че проблемът се корени в това, че в момента министерството на финансите залага в своя проект на бюджет разходите за сектора да намалеят от 4.3% на 4.1%, през 2024 г. да са 4.3%, а през 2025 - отново да спаднат до 4.1% от БВП. “Ние настояваме минимум делът за 2023 г. да се запази 4,5%, а в дългосрочен план да достигне 6%”, обясни той.

Председателят на Синдикат “Образование” посочи, че има голяма скрито напрежение сред учителите. Затова от организацията настояват в бюджета да бъде заложен 30% ръст на учителските заплати с дата от 1 януари 2023 г. “Така началната заплата на учителите ще стане 1932 лв. В момента тя е 1486 лв.”, каза Петров и уточни, че чакат реакция от ведомството на Асен Василев и се надяват на разум и разбиране.

А междувременно учителите по места са готови на стачни действия, като “не говорим за митинги или за едночасови стачки”, допълни Петров. “Всичко, което сме написали, сме го коментирали с преподавателите по места. Това го искат колегите. Наесен, ако наистина дотогава не е имало разбиране, дните на това правителство може да бъдат преброени”, обясни председателят на Синдикат “Образование”.

В непрекъсната стачна готовност са и от Синдиката на българските учители, които очакват да видят проекта за бюджет черно на бяло.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, пред “Труд news”: Догодина ни трябват 1,6 млрд. лв. повече в бюджета

Ние сме включени в бюджета, който разработва министърът на финансите с увеличаването на работните заплати, както бях говорила със служебното правителство - с връщане от 1 януари 2023 г. В момента чакаме да видим как е разработен бюджетът, следим, уж ни казват, че няма да има проблеми. Но докато не го видим черно на бяло, не влезе в НС, не се гласува, ние сме нащрек и сме в непрекъсната стачна готовност.

Ние започнахме и работа по бюджет 2024 г. Как сме остойностили дейностите в образованието за следващата година - трябва да имаме милиард и 516 милиона лв. повече за образованието. 4,5% от БВП е това, а в момента e...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Автор: Лилия Ангелова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: