Новини


6Мар2019

Учениците от 1-ви до 4-ти клас с индивидуално портфолио наесен

Допълнителен механизъм за проследяване на успеха на учениците от 1-ви до 4-ти клас въвежда МОН от началото на следващата учебна година. Наесен учениците ще получат индивидуално портфолио, в което ще бъде отразен успехът им по всички учебни предмети, както и техните интереси и заложби.

Рени Рангелова, експерт в Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" на просветното министерство, даде подробности за папките, които ще получат 11 хиляди ученици от 1-ви до 4-ти клас наесен:

“Портфолиото е едно много целенасочено систематично и организирано събиране на учебни материали, които представят работата на ученика в класната стая и у дома. Представят неговите постижения и развитие в процеса на обучение. То може да бъде работно портфолио, в което се събират материали от всякакъв характер, такива, които детето само подбира. Учителят и родителите също допълват, изразяват мнение и могат да дават някаква оценка“.

“Започва се с определянето на критериите, по които ще се събират материалите. Учителите и учениците следва да се договорят взаимно кои ще са критериите, по които детето ще може да проследява собствения си напредък.

Необходимо е материалите да бъдат анализирани и в този анализ да бъдат включени и родителите, но най-вече детето да се приучва към самооценка“.

“Материалите, които ще съдържат папките, са разнообразни. Те могат да варират от рисунки, до писмени работи, до тестове, извършвани в процеса на учебната година“, посочи още...

 

 

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: