Новини


17Юни2014

Ученици на заплата

От 15 септември ученици ще усвояват занаят и ще получават заплата. През новата учебна година стартират 29 пилотни проекта за дуално обучение. Според тях младежите ще учат професия в реална работна среда, съобщи просветният министър Анелия Клисарова на дискусия, организирана от в. "Стандарт", в. "Струма" и МОН. Гимназиите ще сключват договори с фирми. Заявка за обучение са дали компании, занимаващи се с транспорт, механотехника, електроника, строителство и архитектура. Има автосервизи и фирма, свързана с морския бизнес. Компаниите сами решават дали и колко ще плащат на учениците, казаха от МОН. Повечето фирми са декларирали, че са заделили средства за стипендии. Дуалното обучение стартира във Варна, Пловдив, Габрово, Асеновград, Пирдоп и София. Държавата дава 8,6 млн. лв. за оборудване на лаборатории в тези училища.
Родители настояват гимназията да почва от 9-и клас, 12-и да е предуниверситетски
Родители и учители масово искат завършването на основното образование да остане след 8-и клас. Това стана ясно на дискусия в Сандански, организирана от в. "Стандарт", в. "Струма" и МОН. Главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова заяви, че като организатор на кампанията "Чудесата на България" се е убедила, че най-голямото чудо на България са децата й. "Както носителите на награди от олимпиади, младежите, които отиват на стаж в ЦЕРН, така и всяко дете, което учи с надеждата, че ще се реализира не някъде по света, а тук, в България. А ние всички сме длъжници на тези деца", заяви г-жа Бозукова.
Просветният министър Анелия Клисарова, която сподели, че също е гласувала в кампанията за Чудесата на България, допълни, че онова, което трябва да ни обедини като общество, е образованието. Тя посочи като пример допитването на МОН към всички граждани по въпроси на средното образование, в което вече са получени над 8300 писма по електронна поща. Най-коментираните теми са колко учебника да има, както и кога да се завършва основното образование. Родителите масово настояват това да става в 8-и клас, следва 7-и, а най-малко са онези, които държат първа диплома да се взема в 9-и клас.
Самата Клисарова заяви, че също е склонна да подкрепи завършването в 8-и клас. При тези натоварени програми, ако съкратим времето за образование с една година и даваме дипломи в 7-и клас, как ще гарантираме, че децата ни ще покрият общообразователния минимум, каза тя. Клисарова даде за пример международното оценяване PISA, което се провежда на 15-годишна възраст. За мен външното оценявате трябва да съвпада с PISA и да бъде в 8-и клас, допълни образователната шефка. Според нея за учениците няма да е фатално, че ще отидат в езикови гимназии в 9-и клас, защото и в момента там цари пълна бъркотия. А в същото време ще бъде разтоварена учебната програма. Клисарова заяви още, че сред интересните предложения, които е получила, е и това 12-ият клас да бъде направен предуниверситетски.
Мотивите са, че сега много от учениците не го посещават, защото почват да се подготвят за матура и да се явяват на предварителни изпити за университетите. Ако класът бъде обявен за предуниверситетски и учениците получават в него по-задълбочено обучение по предметите, които се канят да кандидатстват, ще ги върнем в училище в последния клас, каза тя. Клисарова обаче допълни, че за математическите гимназии трябва да бъде оставена възможност за ранен прием, а депутатът от образователната комисия Кирчо Атанасов, който е математик, добави, че според изследване на ЮНЕСКО математиката е четвърти вид талант, който трябва да бъде развиван отрано.
Директори на училища, които присъстваха на дискусията, също подкрепиха идеята за завършване на основно образование след 8-и клас. Те коментираха, че ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова, Владимир Симеонов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: