Новини


11Ное2021

Тестовете хванаха 5 ученици с коронавирус (ОБЗОР)

Двама от тях са в София, а по един положителен тест има и във Варна, Добрич и Пазарджик

 

Пет деца са дали положителни проби от 37 832 ученици от начален етап, които се върнаха в клас вчера. Общо 2538 паралелки в 13 области са се върнали към присъствено обучение, след като в сряда сутринта в класните стаи им бе направен тест за коронавирус. Това съобщи образователният министър акад. Николай Денков.

Той уточни, че две от пробите са в София, а по един положителен тест има и във Варна, Добрич и Пазарджик.

За да се върнат към присъствено преподаване, бърз тест в училище е направен и на 2717 педагози, които не притежават зелен сертификат. Шестима от тях са дали положителни проби. Трима от тях са от Варна и по един от Габрово, Добрич и София.

"С това, че са хванати по този начин, ние сме предпазили от заразяване останалите ученици и техните колеги", заяви министърът.

1507 души от непедагогическия персонал в школата също е тестван, тъй като не са ваксинирани или преболедували.

Трима от тях са били с коронавирус. Двама от Варна и един от София

"Това е модел, който, ако заработи, ще позволи да не се връщаме повече към онлайн обучение", каза акад. Денков.

За 15 области обаче липсват тестове, тъй като по думите на здравния министър д-р Стойчо Кацаров доставчикът е подписал договор за 200 000 бройки, но след това е избягал, без да ги достави. Така децата от областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област от паралелките, в които 50% от родителите бяха съгласни децата им да бъдат тествани 2 пъти седмично, нямаше как да се върнат към присъствено обучение в първия възможен ден за това.

Още 86 000 теста бяха доставени вчера и те ще бъдат насочени към още четири области – Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Министър Денков обясни, че е въпрос на организацията от местните ръководства кога и там ще бъде възстановено присъственото обучение.

"Няма задължителен ден, в който всички деца да тръгнат на училище. Има три условия за това - да бъдат осигурени тестове, да има 50% съгласие на родителите и да има доброволци, които да помагат в тестването", обясни акад. Денков.

Останалите 11 области обаче очакват остатъка от обществената поръчка на здравното министерство за 1 460 000 теста. Очаква се те да стигнат за месец.

В 1774 от всички 2276 паралелки в столичните училища 50% от родителите са декларирали съгласието си децата им да се върнат към присъствено обучение след провеждането на тест за коронавирус два пъти в седмицата. Това обясни пред „Монитор” шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Тя уточни, че местата си на чиновете в сряда са заели учениците от 1454 паралелки от всички 1774, декларирали желанието си. Децата от останалите 320 предстои да се върнат в клас до края на тази или следващата седмица. „Причината за това не е липсата на тестове, а тъй като някои училища нямат готовност да съберат екипи, които да ги подкрепят в тестването. Част от тях ще се върнат в четвъртък, други следващата седмица на 16-и, но причината за това не са изборите”, обясни Кастрева. Тя подчерта, че притесненията на директорите на училищата, които се върнаха в сряда към присъствено обучение, са, че

няма да има достатъчно тестове за всички за следващите скрининги

„Надяваме се здравното министерство да осигури необходимите тестове”, каза още шефката на столичния образователен инспекторат. В сряда в София са тествани общо 24 113 деца в начален етап. Само две от тях са дали положителна проба и са предадени на родителите им. „Не е имало проблеми. Само на няколко места е имало невалидни тестове, затова са се повторили. Като цяло всички се справиха”, каза Кастрева. Тя сподели, че в скрининга са се включили 2870 доброволци. Най-голяма част от тях са били родители – 2629. Останали 241 са били студенти по медицина, медиатори и други.

В област Кюстендил има 176 паралелки от първи до четвърти клас, присъствено започват 84 от тях. Това са 47,73%. Общият брой на декларациите е по-голям, но реално учениците, които започват присъствено, са по-малко на брой, защото в 7 училища са подадени декларации, чийто брой не формира поне 50% от учениците в дадената паралелка. Това обяви началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева.

След като тестовете пристигнат в Русе, училищата ще имат два дни, за да организират процеса по изследването, съобщи за „Монитор“ началникът на Регионалното управление по образование в Русе Росица Георгиева.

От Министерството на образованието съобщиха вчера (10 ноември), че е пристигнала втората пратка щадящи тестове и те ще са за областите Русе, Пловдив, Бургас и Враца. Най-вероятно присъственият учебен процес в Русе ще започне в началото на другата седмица, но не на 15 ноември, тъй като на 14 ноември са изборите.

Учениците в още една община на Хасковска област ще учат изцяло онлайн. Това е община Симеоновград, където 14-дневната заболеваемост от COVID-19 е преминала прага от 500 на 100 000 души, съобщиха от областния оперативен щаб.

По същата причина от понеделник онлайн са 100% учениците в общините Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Любимец и Маджарово.

Все още в Хасковска област няма доставка на щадящите COVID тестове за учениците от 1-ви до 4-ти клас.

На база на събраните от родителите в област Добрич 3147 декларации за съгласие за тестване на децата им става ясно, че в класните стаи в училищата в област Добрич се върнаха 2981 ученици в 202 паралелки от 1-ви до 4-ти клас. Област Добрич е на второ място относно съгласието на родителите децата да се върнат присъствено в клас.

Около 150 от учениците въпреки подадената от родителите им декларация за съгласие да бъдат тествани ще останат да учат от вкъщи, тъй като са

част от паралелка, в която не е изпълнено условието 50% от родителите да са съгласни

децата им да бъдат тествани. Така въпреки декларираното желание на родителите тези около 150 ученици от началния етап няма да се върнат към присъственото обучение.

Договарят бонус за

учителите, които тестват

Договаря се допълнително трудово възнаграждение за учителите, които участват в тестването на децата, съобщи пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Синдикатът е предложил възнаграждението да бъде в размер на 100 лева месечно. Чака се отговор от просветното министерство и работодателски организации.

По думите на Петров огромна част от учениците ще си останат вкъщи, защото не са били чути българските учители и българските директори, които са дали ценни съвети на министрите на образованието и здравеопазването.

"Те някак прибързаха. Не искам да мисля, че става въпрос за някакви политически решения – да покажем преди изборите, че сме влезли в училище, защото далеч не е така и е по много лош алгоритъм, който лишава много ученици от достъпа до редовно образование, най-вече в начален етап", посочи той.

Децата от Първо СУ се

върнаха със спринт в клас

Със спринт към входа на училището и прегръдка за приятел, който не бяха виждали повече от две седмици, започна учебният ден за децата от начален етап в Първо СУ „Пенчо Славейков”. То е едно от столичните школа, в които присъственото обучение ще бъде възстановено още днес в класовете, в които над 50% от родителите са дали съгласието си хлапето им да бъде тествано за коронавирус два пъти седмично.

Учениците пристигаха на две групи, за да няма ступване. Трети и четвърти клас трябваше да влязат в класните стаи до 8,10 ч., а първи и втори между 8,10 и 8,30 ч. Малчуганите се радваха, че се връщат обратно в класните стаи и ще видят приятелите си.

Плами е във втори клас. Тя и нейният баща изчакваха пред входа на училището, защото бяха подранили от вълнение. В това време Плами махаше отдалече на всички деца, които познава и се бяха запътили към Първо СУ. Второкласничката сподели, че няма търпение да се върне обратно в училище, защото нейните приятели й липсват. Баща й също се радва, че тя се връща обратно в клас и смята, че скринингът е правилното решение. „Особено най-малките класове трябва да учат присъствено. Онлайн й се натоварват очите. Смятам, че тестовете са правилно решение засега. Всеки има право на избор кое е най-доброто за детето му. Днес ще видим каква ще е ефективността”, каза Александър Шукуроски.

За да отчетат правилни резултати тестовете, учениците не трябва да са пили и яли 30 минути преди да дадат пробата. Това обаче се оказва, че не е проблем. По-голямата част от родителите споделиха, че децата им не закусват вкъщи, а направо в училище. Други пък бяха се презастраховали с по-ранно хапване, за да са по-спокойни. „Закусвахме, но един час преди теста за мое успокоение. Това за нас не е проблем”, сподели Гено Колев, който е баща на първокласничка. Таткото заяви, че не е имал притеснение относно скрининга и е бил 100% съгласен с него.

Пред училището имаше и родители, които не одобряват тестването, но пък децата им имат...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: