Новини


12Яну2015

Стратегия връща неграмотни в час

  Общо 16 370 отпаднали от училище неграмотни ще бъдат включени в обучения за възрастни през тази година. Това предвижда стратегията за учене през целия живот на Министерството на образованието и науката. В момента документът е публикуван за обществено обсъждане, което ще тече до 23 януари.

Идеи за справяне с неграмотността са дискутирали авторът на законопроекта на БСП за средното образование - Кирчо Атанасов и шефът на просветната комисия в парламента Милена Дамянова от ГЕРБ. Предложението на социалиста е у нас по датски образец да заработят училища „втори шанс“, където възрастни да доучват. Все още не е ясно дали идеята на предишните управляващи все пак ще види бял свят.

В класната стая ще се завръщат не само преждевременно напусналите училище, но и преподавателите им. Предвижда се 4500 от действащите педагози да преминат обучения за нови професионални компетентности.

Националният план предвижда през 2015 г. поне частично да бъде решен и проблемът с хроничния недостиг на места в столичните детски градини. Всяка година между 8 и 10 хиляди деца остават извън забавачките.

Очаква се в следващите месеци в София да отворят врати 14 места за дневна грижа, които ще може да поемат 990 хлапета. Практики, стажове и различни форми ще бъдат осигурени на ...

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Теодора Йолчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: