Новини


16Окт2015

След десети клас - в колеж

Ученици трупат професионални кредити, сами чертаят кариерата си

Учениците, завършили десети клас, ще имат възможност да продължат направо в колеж, където да получат професия, без да полагат матура. Това ще стане възможно с новите промени в Закона за професионалното образование и обучение, които се разработват в момента. Новината съобщи образователният министър проф. Тодор Танев по време на форума "Да! На българската икономика", организиран от "Стандарт" в Габрово. На срещата с индустриалците от региона, машиностроителната камара, представители на Министерството на икономиката, местната власт и на австрийското посолство министърът очерта основните посоки, в които професионалната подготовка ще се развива. Дискусията бе проведена с подкрепата на Общинска банка.

Липсата на квалифицирани кадри се очерта като един от трите най-болезнени за бизнеса проблеми още със старта на кампанията "Да! На българската икономика", откри дискусията главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. И обясни, че вестникът е избрал Габрово за провеждането на специализирания форум, защото в града образование, наука, иновации и индустрия винаги са вървели ръка за ръка.

Основните промени в закона за професионалното образование ще бъдат две, съобщи министър Танев. Едната предвижда учениците да получават съответни професионални кредити за усвояването на определени знания по професията, както в момента това се случва във висшето образование. С тях те ще могат да започнат работа, ако желаят, а след това да се върнат в колежа и да продължат образованието си. Така например, ако 27-годишен младеж е напуснал преди време училище и е започнал работа заради лошото финансово състояние на семейството си, след време, ако прецени, че му е нужно да расте в професията, ще може да се запише в някой от новите професионални колежи. Така той ще получи допълнителни знания и кредити за тях и ще се сдобие с по-висока квалификация. По този начин младите ще имат възможност да моделират собствения си професионален път, каза министърът.

Другата промяна в закона е свързана с разработването на т. нар. "стандартни пътеки", по които учениците могат да се развиват. Те очертават какви възможности имат за растеж в професията тези хора. Именно една от тези пътеки е възможността след завършване на първата гимназиална степен в 10-и клас, ако ученикът не иска да полага матура, просто да продължи в първата степен на професионалния колеж и там да вземе занаят. Ако след време иска да получи и майсторска тапия, ще положи матура и след това ще продължи във втората степен на колежа. По думите на Танев така ще се създаде по-голяма вертикална и хоризонтална проводимост в образователната система и младите ще могат да се връщат и да доучват, тъй като сега много професии се променят за 2-3 години. Помолен от участниците да премахне в училище изпита за входно ниво по предмети като музика, Танев отговори: "Простаци с отвертки не ни трябват".
Дуално обучение и във висшето образование предложи ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов. Готови сме за това, нужна е само законова поправка. Възможността ще бъде обсъдена, отговори проф. Танев. Той обаче заяви, че ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова, Мила Кисьова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: