Новини


1Сеп2023

Седмокласниците ще имат 15 минути повече на изпитите

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от националното външно оценяване по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа. Това стана ясно по време на национално съвещание на министъра на образованието проф. Галин Цоков с началниците на регионални управления на образованието, свързано със старта на новата учебна 2023/24 година. За първи път в него участваха и представители на ученическите организации за самоуправление, а самото събитие бе предавано на живо онлайн. (линк към видеото е достъпен на https://fb.watch/mNsxZnFwby/).

В момента изпитите по български език и по математика са по 150 минути. Обявената промяна означава, че от новата учебна 2023/24 година времетраенето на НВО ще се увеличи до общо 165 минути.

Още една промяна в изпита след 7 клас ще стане факт още от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същият - 26 задачи по български език и 23 по математика, но по математика две от задачите, които до сега са били с отворен отговор, ще станат с избираем. В момента 18 от задачите са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, 2 са със свободен отговор (числов, символен или словесен), като от учениците се изисква да напишат отговорите, без да привеждат своето решение, и 3 са задачи със свободен отговор - учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

"През годините се наблюдава, че има ученици, които показват знания, но техническа грешка в хода на решаването на условията на отворените задачи води до липсата на верен краен отговор. С въведената промяна децата ще могат още в хода на изпита да се коригират, ако видят, че решението им не фигурира в изброените варианти. Това не само ще спомогне за по-точна проверка на знанията, но и ще позволи включване на по-голям дял задачи с практическо приложение", надяват се от МОН.
Министър Цоков съобщи, че хартиените учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще могат да се ползват от учениците в платформата "Дигитална раница". "Още в края на юли бяхме разпространили огромна част отпечатаните учебници, а днес мога да кажа, че в 99% от училищата са доставени необходимите учебници, учебни помагала и познавателните книжки за учениците от 1 до 7 клас за идващата учебна година", посочи проф. Цоков.

Той обяви, че е създадена организация и екипите по Механизма за обхват ще стартират своите обиколки веднага след първия учебен ден, за да връщат децата, които не са тръгнали на училище, обратно в клас. "Всеки ден извън класната стая може да бъде пагубен и да е причина детето трайно да изпадне от системата на образованието", посочи министърът и обясни, че в минали години този процес се е разгръщал едва през месеците октомври и ноември.

Задържането на учениците за по-дълго в клас, мотивацията за учене чрез нови методи и подходи на преподаване, както и чрез всички възможни дейности за подкрепа на личностното развитие на всяко дете и ученик бяха акцент на съвещанието. Зам.-министър Емилия Лазарова акцентира върху необходимостта от анализ на училищно ниво на ниските резултати от НВО, както и от по-добра методическа подкрепа на учителите. "Необходимо е изработване на училищни политики за повишаване на резултатите, ефективна комуникация с родителите, мерки за намаляване на отсъствията, ориентиране към нови модели на работа в учебния час, предоставяне на общата и допълнителна подкрепа, особено за учениците от уязвими групи", коментир тя. Според нея е необходимо да се обърне внимание и на квалификацията на учителите.

Зам.-министър Мариета Георгиева, която отгваря за професионалното образование, апелира за силна връзка на местно ниво между училища и работодатели и за ранно кариерно ориентиране чрез разширяване на дуалното обучение. "Трябва да подкрепим всички източници на информация и кампании, насочени и към децата, и към родителите – да знаят за възможностите за придобиване на професии, защото пазарът изпитва нужда от качествена работна сила", каза тя.
Зам.-министър Наталия Митева пък представи възможностите училища и детски градини да получат инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост, както по проекти с европейско финансиране. Тя съобщи, че до момента се постъпили 2 245 проектни предложения от училища за изграждане на STEM центрове, както и че предстои обучение в дигитални компетентности и работа с електронни ресурси на 18 000 учители. 

ВАКАНЦИИ

Есенната ваканция за учениците се изтегля няколко дни по-рано. Тя няма да е между 1 и 5 ноември 2023 г., както планираше първоначално министерството на образованието, а между 28 октомври и 1 ноември. Това предвижда заповед на просветния министър за графика за учебното време за учебната 2023/24 година.
Дните за ваканцията остават 5 на брой и включват по традиция събота и неделя. Смяната се обосновава с насрочените избори за местна власт, които ще са на 29 октомври.

След приключване на общественото обсъждане датите за другите ваканции остават, както бяха предложени от МОН през юли. Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари (с един ден повече от 2022.23 г.), междусрочната - от 3 до 5 февруари (с два дни по-малко от т.г.), пролетната - от 30 март до 7 април за учениците от 1 до 11 клас (т.е. 9 вместо 10 дни) и от 5 до 7 април - за учениците от 12 клас. 

ДАТИ ЗА ИЗПИТИ

Промяна ще има и в датите за изпитите, по-конкретно в тези за 7 клас. Изпитът по български език и литература от националното външно оценяване в края на 7 клас през новата учебна година ще е на 19 юни, а по математика на 21 юни (първоначалните идеи бяха тези изпити да са съответно на 17 и 19 юни). Изпитите са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците - по български език и литература на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са учебни. Националното външно оценяване в края на 4 клас ще е на 27 май (български език и литература) и 28 май (математика).
Матурата по български език и литература за 12-класниците ще бъде на 17 май...

 

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: