Новини


5Юли2023

Седмокласниците имат 3 дни, за да кандидатстват за гимназия

10 училища-гнезда в София ще помагат на желащите ученици да подадат нужните документи

 

Три дни имат бъдещите осмокласници, за да кандидатстват за гимназия. От днес, 5 юли, до 7 юли предстои подаването на заявления за участие в първия етап на класиране в училищата с прием след седми клас, припомнят от Регионалното управление по образованието - София.

Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класиране ще бъде само по електронен път (https://infopriem.mon.bg). Това може да стане без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва седми клас през профила на ученика в рамките на работния ден; или със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО-София-град, в рамките на работния ден. За такива училища-гнезда в столицата са определени 10 учебни заведения. 

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg и индивидуален код за достъп. За професионалните паралелки е необходимо да има медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. Цялата необходима информация относно оценки ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране, уведомяват от РУО-София.

Учениците, които кандидатстват за профил "Физическо възпитание и спорт", подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класиране по образец на училището; копие на свидетелство за завършено основно образование; копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебна бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри или на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство. Паралелки с такъв спортен профил има в 28 СУ "Алеко Константинов" и 132 СУ "Ваня Войнова".

 

РЕЗУЛТАТИ

Резултатите от първи етап на класиране следва да бъдат обявени до 12 юли 2023 г. Ако ученик е класиран на първи етап на класиране, има две възможности: да се запише или да се откаже, т.е. да не се запише. Ученик, класиран на второ или последващо свое желание, има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране /в училището, в което е класиран/ или да не се запише. Желания не се пренареждат. Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, то той може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: