Новини


26Яну2016

С 20% се свива задължителната програма по литература

Няма да допусна нищо, свързано с българската национална идентичност, да отпадне, зарече се просветният министър.

С близо 1/5 ще бъдат намалени произведенията от задължителната програма по литература в средното образование. Така вместо 170 български и световни творби учениците между 1-ви и 12-и клас ще изучават общо 140 задължителни произведения. Всички над 90 произведения обаче, които в момента влизат в матурата, остават. Това обяви просветният министър Тодор Танев на брифинг за новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас, пуснати за обществено обсъждане до 22 февруари.

Проф. Танев обясни, че отпадането на произведения е заради концепцията на новия училищен закон да се акцентира върху емблематични произведения на авторите, а останалите им творби да се учат в пакет, за да има повече време за разбиране и анализ. "Докато съм министър, няма да допусна нищо, което е свързано с българската национална идентичност, да отпадне", зарече се той. От думите му стана ясно, че преместването на творби от един в друг клас е съобразено с възрастта на учениците, с хронологическата и логическа последователност, както и с това, което се учи по другите предмети в съответния клас. "История славянобългарска" например не отпада, а просто се мести от 6-и в 9-и клас, когато ще е по-разбираема за учениците", увери министърът. По същия начин съвременната българска литература се "качва" от осми клас в периода 10-12 клас.

Макар засега да са оповестени само програмите за 2-ри, 6-и и 8-и клас, от МОН открехната завесата и към другите класове. В програмата за 7-и клас например, която тепърва ще се пише, ще бъде вместено "Стани, стани, юнак балкански" (Д. Чинтулов), ще останат и сегашните "На прощаване" (Хр. Ботев), "Немили-недраги" и "Една българка" (Ив. Вазов), "Заточеници" (П. Яворов), "По жицата" (Й. Йовков) и др. Емблематичната глава "Бай Ганьо в банята" на Алеко Константинов например отпада, защото по думите на Танев "не е подходящо и България е мръднала малко над това ниво". За сметка на това ще се вмъкне "Бай Ганьо пътува". "Това, което трябва да бъде вътре, е вътре", категоричен бе министърът. В сегашната програма по литература за седми клас обаче я няма главата за банята, а се учи за гостуването на Бай Ганьо у Иречек.

Стихове на Ботев, творби на Вазов, Йовков, Яворов и "До Чикаго и назад" на А. Константинов ще се преместят от сегашния 7-и клас в 10-и и 11-и клас, за които програмите също още не са огласени. Вместо "Дервишово семе" на Хайтов (сега в осми клас) ще се учи "Дърво без корен" в 10-и клас. По настояване на Танев например е останало стихотворението "Предсмъртно" на Вапцаров в 10-и клас. От програмата изцяло отпада и романът на Александър Дюма "Граф Монте Кристо", който сега се учи в 10-и клас.

"Хубава си, моя горо" на Каравелов, "Вятър ечи, Балкан стене" и "Къде си вярна ти, любов народна" на Чинтулов, които сега се учат в шести клас, а според новата програма липсват, ще се изучават в часовете по музика, а не по литература, обясниха от МОН. Причината е, че никой българин не може да ги рецитира като стихове, но ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: