Новини


9Сеп2020

Родителските срещи през 10 минути, за да няма струпване на входа

Първите родителските срещи за новата учебна година ще започват през 10 минути, за да няма струпване на училищните входове, споделиха директори пред „Монитор“. На тях ще има право да присъства само по един настойник, който задължително ще трябва да носи маска. Присъствени родителски срещи ще има само за деца, които сега започват обучението си в училището – първи, пети и осми. Така ще имат възможността да се запознаят с класния ръководител и материалната база на школото. За всички останали паралелки срещата с родителите ще бъде онлайн по график.

В столичното 55 СУ „Петко Каравелов“ ще отворят всички шест входа, обясни директорката Таня Иванчева. Така със старта по различно време на родителските срещи няма опасност от засичане. От школото са подготвили и специални схеми за достъп, на които всеки вход е обозначен с различен цвят. Това ще помогне да се ориентират родителите откъде да влязат и в коя класна стая ще се проведе срещата на паралелката на детето му. За всеки случай в двора ще има и учители, които да помогнат с упътването. В класните стаи също са предприети мерки – има дезинфектанти, чиновете са разделени и на тях ще сяда само по един настойник. Родителските срещи за останалите класове ще бъдат онлайн, като достъпът до тях ще става чрез линкове, които ще бъдат отключени в обявения начален час. Иванчева обясни, че това не е новост, тъй като по време на дистанционното обучение миналата година са правили виртуални срещи. Според директорката по този начин има по-голяма посещаемост, тъй като всеки може да се включи от телефона дори и от работното си място. Срещите протичат и доста по-динамично, защото учители не губят време, за да обиколят физически пет различни паралелки. В 55-то смятат да използват онлайн срещите с родителите и занапред, защото са доста по-ефективни.

Настойниците на първолаците във 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ вече са срещнали класните ръководители на своите деца. Всички паралелки влизаха през 10 минути и нямаше струпване на входа, обясни директорката Лилия Торньова. Оттам са обмисляли и срещи в двора, но по-ранното стъмване през септември е изключило тази опция. По време на срещите родителите ще се запознаят с учителите на детето си, кабинета, в който ще протече обучението на хлапето, правилата за новата учебна година, начина на организация, кризисния план. Торньова допълни, че ще маркират мястото на всяко дете в класната стая, в която ще бъде. От училището ще опитат да бъдат готови преди срещите, за да могат там да се разположат и родителите. За пети и осми клас те предстоят присъствено на 10 септември. За всички останали ще бъдат онлайн, като родителите ще бъдат информирани кога и къде чрез електронния дневник.

Едната от мерките в плана за действие на образователното министерство е настойниците на децата да бъда запознат с начина на работа през новата учебна година пред старта й. Според образователния министър Красимир Вълчев голяма част от родителските срещи обаче ще се проведат след 15 септември, затова и от МОН ще препоръчат на директорите да ги направят преди това.

Учениците с астма могат да не носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи. За целта те трябва да имат удостоверение от личния лекар, обясни той пред bTV и допълни, че те трябва да прекарват по-малко време в общите помещения. Ако някой от останалите ученици не спазва правилата и не носи маска, най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор с неговите родители. „Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам”, каза Вълчев. Той допълни, че са препоръчали децата да прекарват повече време навън.

На 15-и всички ще присъстват в училищата, но от МОН са препоръчали в тържествата да се включат само първи, пети и осми клас, когато има голям брой ученици. Възможни били и минитържества в класните стаи. По думите на министъра следващите 12 месеца трябва да се живее в условия на продължаваща пандемия. „Децата не могат да останат още много месеци вкъщи, за съжаление ще има ситуации, при които цели паралелки, училища, общини или области ще учат в електронна среда”, каза Вълчев. Това ще се случва при влошаване на епидемиологичната ситуация и достигане на праговите стойности, над които ще се преминава на дистанционно обучение. Те ще бъдат по-високи от тези, които имаме в момента, като предстои здравният министър да ги определи.

По време на грипните епидемии отново ще се превключва на онлайн уроци. Вълчев посочи, че очаква това да се случи през януари- февруари.

За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: