Новини


14Юли2015

Първолаци и петокласници ще са с изцяло нови учебници другата есен

Със заместник-министъра на образованието и науката Ваня Кастрева разговаря Ярослава Прохазкова

- Г-жо Кастрева, как върви записването за елитните гимназии?

- На трето класиране има единични

свободни места

и в най-желаните

гимназии

Важно е родителите да прецизират възможността за участие в него, отчитайки че това участие може да се случи само с оригинал на удостоверението за завършен 7-и клас. Така записали се ученици ще загубят местата в училището, в което са били до този момент.

- Какъв е коментарът ви за резултатите от матурите и външното оценяване? Не е имало досега 15 000 двойки на изпита по математика след 7-и клас.

- За съжаление, не може да се похвалим. Не бих искала обаче учениците на този випуск да се чувстват като най-лошо представили се. Обучението е динамичен процес. Винаги има голям процент на обективни обстоятелства и на субективен фактор. Ако на националното външно оценяване по математика са се представили не толкова добре, има други области, в които са се представили добре. Средният резултат на випуска е съизмерим с този на предишните випуски.

Индивидуалният подход е един от ключовете към успеха. Надявам се, че в следващите външни оценявания по математика и колегите ще си направят изводите, че е добре да вървим към други нагласи на оценяване, да осъвременим методиката на преподаване, да работим за общата мотивация за учене. Важно е да научим децата да анализират и да ползват знанията. Добре е все по-малко да мислим за академично възпроизвеждане на знания, а по-скоро за творческото му прилагане. Може би това е една от причините за по-слабите резултати по математика тази година. Забелязахме и друга тенденция - че по-малко са учениците, които са се включили да работят по втория модул. Това е тревожно, защото означава, че

децата не са

мотивирани да

покажат всичко,

което знаят, че бързо се ...

Виж цялата новина тук: 24 часа

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: