Новини


2Мар2022

Проучване: 95,4% посочват 15 септември като единственото възможно начало на учебната година

95,4% посочват 15 септември като единственото възможно начало на учебната година. Такъв е резултатът от проведеното национално проучване за нагласите на учители, директори, родители и заинтересовани относно началото на учебната година. То е реализирано от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Началото на изследването е поставено в първите дни на януари и в него са взели участие 29 722 респонденти, участници в системата на средното образование от цялата страна. Поводът е предложението на МОН учениците да влязат по-рано в клас.

3,9% са съгласни 1 септември да стане начало на учебната година, а 0,5% са за 20 август, като начало на учебните занятия за учениците.

„Ако се промени стартът на учебната година, то учители и директори ще трябва да започнат работа на 15 август. Всички промени без сериозни аргументи водят до ненужни турбуленции и разделение в най-голямата публична сфера – образованието“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

История

Образователният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) въвежда от 1921 г. единно начало на учебната година – 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските училища, а за селските училища тя приключва месец по-рано – на 15 юни. Датата 15 септември се запазва до...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: