Новини


30Сеп2020

ПРОСВЕТА с Национална награда „Христо Г. Данов” за историческа книга

Просвета бе удостоена с Националната награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура през 2020 г.

Високото отличие бе присъдено в категорията „Българско издателство” за книгата „Великата България на Волга през средните векове“ с автор Георги Владимиров.

Книгата разказва историята на политическия и духовния живот на втората средновековна българска държава, известна под името „Волжка България”.

Тя ни превежда по историческия път на волжките българи, запознава читателя с техния бит, порядки, ежедневен живот, проследява възникването, разцвета и злощастния крах на държавата на Волга, разказва за нейните завети и наследство в Европейския североизток.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ЧАСТИ ОТ КНИГАТА ТУК


За автора

Авторът Георги Владимиров е доктор по история, магистър по теория и история на културата. Работи по проблеми на средновековната история и култура на Дунавска и Волжка България.

Той е носител на Международната награда „Проф. Франциско Герра” (2005 г.), на Годишната награда за високи научни постижения (2009 г.) и на Грамота за научно-приложен принос в сферата на хуманитаристиката (2011 г.) от Съюза на учените в България за проучванията си в областта на волжкобългарското културно наследство.

 

Националната награда "Христо Г. Данов"

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. Тази година бяха връчени общо осем награди в различни категории, сред които и на „Просвета“. Победителите бяха определени от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата.

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: