Новини


20Окт2022

„Просвета” – европейски лидер сред учебниците

„Просвета“ се утвърждава като лидер сред издателите на учебници в Европа, след като получи поредно международно признание – иновативната поредица „Пъстър свят“ бе отличена с бронзова награда в конкурса „Най-добри учебни материали в Европа“ (Best European Learning Materials Awards – BELMA) за 2022 г.

Ето оценката на авторитетното международно жури: „Това е прекрасно замислен всеобхватен комплект от материали за изучаване на български език в детските градини от разнородни групи деца с различни езикови нужди. Висококачествените илюстрации са подходящи за тази възраст и са добре обвързани с темите. Аудиозаписи и интерактивни примери и игри вдигат значително качеството на продукта. Добре подбраните ситуации от всекидневието се използват успешно за усвояване на думите и изразите, необходими на децата да комуникират с връстниците си и с възрастните.“

Това е осмата награда BELMA за Издателска група „Просвета“. Миналата година тя получи Специалната награда на журито за образователната платформа е-просвета и за уникалната си инициатива „Учим онл@йн с учител“.

Престижната надпревара се провежда всяка година в рамките на Международния панаир на книгата във Франкфурт и е сред най-очакваните събития за издателите на Стария континент.

В тазгодишното издание „Просвета – София“ се състезаваше в първа категория – материали за предучилищно и основно образование, в силна конкуренция с издателства от Италия, Швейцария, Турция, Сърбия и Латвия. Издателството представи „Пъстър свят“ – поредица учебни помагала за допълнително обучение по български език, създадена по проект на Министерството на образованието и науката (МОН).

„Наградата е голямо признание за всички мои колеги, още повече че е осмата за нас! – каза Кина Андреева, главен редактор на „Просвета“, след церемонията по награждаването на победителите. – Книжките наистина са по европейски модел, със специално разработена методика за езиково обучение и приобщаващо образование. Те са за децата от 3- до 7-годишна възраст, чийто семеен език е различен от българския. Освен книжките в комплекта сме включили допълнителни материали, които са занимателни за малчуганите и те наистина ги харесват – флашкарти, настолни игри, образователни картони, дидактични табла с приказки, електронни езикови задачи и много други. Тръгваме си доволни от свършената работа и мотивирани за нови проекти.“

Конкурсът за най-добри учебни материали се организира от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM). Тази година в различните категории се състезаваха общо 60 европейски издателства.

Ето и останалите издания на „Просвета“, отличени като „Най-добри учебни материали в Европа“:

  • 2021 г. – е-просвета и „Учим онл@йн с учител“, специална награда на журито;
  • 2019 г. – Hello! New Edition – поредица по английски език за 1. – 4. клас, златна награда;
  • 2019 г. – История и цивилизации – поредица учебници за 5., 6. и 7. клас, бронзова награда;
  • 2017 г. – „Голямото приключение“ – комплект учебници по всички предмети за 1. клас, бронзова награда;
  • 2016 г. – ЕNVOLS – френски език и литература за 11. клас, специална награда на журито;
  • 2014 г. – LitUps! – британска и американска литература за 11. клас, бронзова награда;
  • 2009 г. – HELLO! – английски език за 5. клас, бронзова награда.

 

ПОДРОБНОСТИ ВИЖ ТУК

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: