Новини


30Апр2019

Привличат отличници за учители със стипендии

Учениците, които са показали най-добри резултати на изхода на гимназия, ще бъдат привличани за учители и инженери със стипендии. Допълнителният стимул вероятно ще бъде заложен в бюджета за следващата 2020-а, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

„За нас е важно ученици, които са с най-добри резултати на изхода на гимназия да се включват в професионалните направления, в които имаме най-голяма нужда като обществено и икономическо развитие. Обществената възвращаемост и ръстът на БВП би бил най-голям, ако насочим най-добрите ученици към тях.“, каза Вълчев. Той посочи, е важно отличниците на випуска да стават икономисти, социолози и политолози, но също така е трябва да има учители и инженери.

Просветният министър коментира, че се очаква недостиг на всички видове специалисти през следващите 10-15 години заради възрастовата структура на работната сила. „Хората, които ще навлизат в пенсионна възраст, ще бъдат с 50% повече отколкото тези, които ще влизат на пазара на труда“, заяви Вълчев. Той обясни, че поради тази причина от МОН са извели приоритетни професионални направления и стимулира приема в техническите, инженерните, природо-математическите, педагогическите,аграрните науки.

Вълчев посочи, че МОН разполага с три инструмента, с които се опитва да обвърже пазара на образованието с този на труда. Това са допълнителните стипендии за студентите в приоритетните направления, допълнителния прием, който предоставя на направленията с очакван бъдещ недостиг, както и допълнителното финансиране за тях, което отпуска. Промените в Закона за висшето образование пък предвиждат обучението в 8 професионални направления обучението да е без заплащане на такса, каза още той.

В отговор на изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, според когото не са нужни толкова много икономисти, Вълчев посочи, че приемът в направление...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: