Новини


26Юни2023

Предстои разговор за формaта на НВО в 7. клас

„Когато се сформира ръководният екип на Министерството, ще дискутираме да се промени в някаква степен форматът и да се въведе възможност за втори изпити, свързани с националното външно оценяване. Това ще е една от задачите ни“, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той посочи, че една от възможностите е изпитът да бъде насочен повече към проверка на усвоените компетентности подобно на изследването PISA. Така резултатите на българските ученици от проучването също ще бъдат увеличени. Темата за провеждане на националните външни оценявания по нов формат вече е обсъждана няколко пъти.

В Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците е дадена възможност изпитите при националното външно оценяване в IV, VII и X клас да бъдат и под формата на тестове, които интегрират няколко учебни предмета. За целта преди началото на учебната година със заповед на министъра на образованието и науката се определят учебните предмети, които ще участват интегрирано в националното външно оценяване за съответната година, както и форматът на конкретния тест.

По отношение на възможността за посочване на втора дата за НВО министърът уточни, че с експертите са обсъждали тя да бъде близка до първата (б.а. – сега изпитът се провежда в средата на юни). Той посочи, че вече е имало прецедент за обявяването на такава...

 

Виж цялата новина тук: Аз-буки

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: