Новини


29Юни2021

Правим хъбове за професионално образование в 20 гимназии

20 професионални гимназии от цялата страна ще станат регионални хъбове за професионално образование. Финансирането на обновяването на сградния фонд и закупуването на оборудване ще бъде по Плана за възстановяване и устойчивост е по проект и разширението по проекта, свързан със сградната база на училища, детски градини и висши училища, обясни пред „Монитор“ образователният министър проф. Николай Денков.

„За това настояват и фирми, и работодатели, според които нивото на подготовката на бъдещите им кадри трябва да се вдигне още. С тези средства гимназиите ще могат да бъдат партньори на най-добрите фирми у нас“, коментира той.

От ведомството няма да предлагат разработването на нови проекти по плана, а вместо това ще разширят значително вече подадените.

„Ще разкрием методически STEM център в София. В него ще се обучават учителите, които ще работят в новите STEM кабинети. Преподаването по STEM дисциплини е специфично и изисква знания и умения, които не винаги са налице. Затова трябват специалисти, които да подготвят съответните експерименти, да могат да подпомогнат педагозите и да ги квалифицират, така че да се използва максимално материалната база, която ще бъде изградена“, обясни проф. Денков. Новият център няма да се използва само от учителите. Той ще стане и дом на олимпийските отбори по природни науки.

„Там те ще имат лаборатории, в които да тренират и да се подготвят за международните състезания. В момента отборите са пръснати на различни места“, допълни министърът.

Второто разширение в Плана за възстановяване и устойчивост е по проект, свързан със сградната база на училища, детски градини и висши училища. Ще добавим 20 професионални гимназии от цялата страна, които ще станат регионални хъбове за професионално образование. За това настояват и фирми, и работодатели, според които нивото на подготовката на бъдещите им кадри трябва да се вдигне още. С тези средства гимназиите ще могат да бъдат партньори на най-добрите фирми у нас. За целта ще се обнови сградният фонд, ще се купи оборудване.

Допълнение ще има и в проекта, който е свързан с центровете за личностно развитие. Те работят с младежите от съответния регион, предлагат кариерно ориентиране, занимания по интереси.

В областта на науката ще увеличим средствата за изследователските университети, допълни проф. Денков...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: