Новини


4Дек2023

Повече практически умения и по-малко наизустяване: Новите промени в образованието

Промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. Tези мерките за промяна на училищното образование представи министърът на образованието и науката проф. Галин Цеков на пресконференция.

Промени в учебната програма

"Отворихме, обсъдихме и затворихме преди няколко седмици готвените промени в учебните програми от първи до десети клас. Направихме една първа стъпка за това, да се олекотят учебните програми в общообразователната подготовка, по отношение на тяхната фактологическа сложност", съобщи образователният министър. Той добави, че се обсъждат и промени в наредбата за приобщаващото образование.   "Същината на промените е свързана със стандарта за качеството на образованието. Стандартът за качество е много важен, защото предполага постигане на определени цели", посочи Цоков. И обясни, че той включва план за разработване още от ранна детска възраст. "Идеята е детските ясли да пренастроят своята работа, за да могат децата да получат ранна детска помощ, да има специалисти, психолози, изобщо специалисти за ранно детско развитие. Те ще бъдат предварително обучени", обясни министърът.

Нов изпит

От следващата учебна година Министерството на образованието и науката планира да въведе входни равнища за учениците в 9 клас. "Изпитът ще бъде по български език и литература, математика и природни науки, а задачите ще бъдат с практическа насоченост по формата PISA", заяви министърът на образованието.

Какво е свършено?

Образователниятминистър обърна внимание и на нещата, които са свършили през последните пет месеца. "В рамките на тези пет месеца ние успяхме да свършим много неща. На първо място по отношение на подзаконовите нормативни документи направихме съществени промени в Наредба 11 за оценяването, Наредба 10 за организацията на дейностите в образователните институции. Също така направихме и едни важни промени, които ни задължи съда в Наредба 16 в конкурсите за директори”, посочи той. “Следващата посока на нашата работа беше свързана с промяната в наредбата за приобщаващо образование. Промяна също така в Наредбата за професионалното развитие на учителите, училищните директори и другите педалогически специалисти, промени свързани с квалификацията и първоначалната подготовка. Подготвяме и ново предложение на в Закока за предучилищното и училищното образование”, съобщи Цоков.

"Направихме значими промени в закона за професионалното образование и обучение. Този закон вече е в...




Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Виолета Иванова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: