Новини


28Юни2021

Почеркът на Левски вече е достъпен като безплатен дигитален шрифт

Почеркът на Васил Левски вече ще може да се използва в дигитална форма като самостоятелен стилизран шрифт. 

Автор на проекта е Стефан Пеев (собственик на издателство "Контекст"), който работи по идеята си в продължение на 5 години. 

Това е първият в България дигитализиран шрифт на историческа личност. 

"В културите на кирилицата вече са налице дигитални възстановки на почерците на Пушкин, на Гогол, на Тесла. До този момент ние нямахме нито една възстановка, за съжаление. Надявам се това да е едно добро начало и да има продължение. 

Невъзможно е да реализираш подобен проект, без да се постараеш да почувстваш диханието на човека, чийто почерк се стремиш да възпроизведеш. Почеркът е много сложен графичен ансамбъл от множество елементи, които изразяват нашата непосредствена личност и вътрешния ни свят - начина, по който не само сме обучени, но и сами себе си развиваме в бъдещето", казва Пеев при представянето на шрифта. 

Той е свободно достъпен и може да се получи през сайта на Националната картова и платежна схема, които подкрепят проекта на Пеев. 

Идеята на дигитализацията на шрифта на исторически личности е да се подпомогне съхраняването на тяхното наследство в съвремието. 

"Инициативата има за цел не само да комуникира дигиталния почерк на Васил Левски сред българското общество, но и да доближи модерния човек до духа на Апостола", казват авторите на идеята.

Стефан Пеев сравнява работата си като типограф като задачата на актьор, който се вдъхновява от образа на героя си. 

Той посочва, че Васил Левски е имал "един от най-чистите и виртуозни почерци от известните ни революционери - почерк, който изразява отдаденост, методичност и постоянство"...

 

Виж цялата новина тук: От Булевард България

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: