Новини


9Сеп2024

Писменият изпит от конкурса за училищни директори спъна близо една трета от кандидатите

На писмената част от конкурса за директори на общински и държавни училища се явиха 569 кандидати, като 190 от тях няма да бъдат допуснати до втория етап. Те са получили резултат по-малък от 30 точки. Това показват обобщените данни за цялата страна, след като вчера се проведе писмената част на изпита за кандидатите за училищни директори, съобщава Министерството на образованието и науката (МОН).

Останалите 379 души продължават към устни събеседвания, които ще започнат на 10 септември 2024 г.

В началото на юли министерството обяви конкурси за 481 места за директори на общински и държавни училища. По оценка на МОН от края на 2023 г. около 600 училища бяха с временно изпълняващ длъжността ръководител или такъв, навършил години за пенсия. По тази причина поетапно се пристъпва към избор на титуляри за тези институции.

Съгласно правилата в първия етап кандидатите решават тест, генериран в министерството в деня на изпита и който е единен за цялата страна. Той съдържа 50 въпроса, като за всеки въпрос има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка.

На следващия етап всеки от кандидатите трябва да представи концепция за развитие на съответната образователна институция. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да реши и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент, в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на регионалните управления на образованието.

За вакантните позиции бяха подадени общо 776 заявления за 397 общински и държавни образователни институции.

До теста бяха допуснати 583 кандидати, от които 14 не се явиха. След писмения изпит за 87 училища няма да бъде избран директор поради отпадане на кандидатите.

По новите правила изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към...  

 
 

Виж цялата новина тук: dnevnik.bg

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: