Новини


15Юли2024

Паралелки от две професионални училища изпреварват елитни езикови гимназии по най-висок бал след 7. клас

И тази година Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" приема ученици с най-висок минимален бал след седми клас. На второ място се подрежда Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София (ТУЕС). Тази година две паралелки от професионални гимназии изпреварват по бал елитни езикови гимназии. Паралелките са по системно програмиране в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" и по строителство и архитектура в Софийската професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев". Това сочи справка на "Дневник" от данните на Регионалното управление на образованието в София за минималния и максималния бал в паралелките, публикувани на сайта на управлението.

Вход за гимназиите са резултатите от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, като състезателният бал се образува от тях и от оценките от училище по тези два предмета. Формулата за сформирането на бала е различна за всяка паралелка, а всяка гимназия сама определя каква да е тежестта на отделните компоненти. Максималният бал е 500 точки. В състезателния бал за Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" участват и резултатите от състезание по Природни науки и география "Акад. Любомир Чакалов" или над 60% от максимално постигнатите точки от областния кръг от олимпиадата по биология и здравно образование, физика, химия и опазване на околната среда, география и икономика.

10-те училища с най-висок минимален бал са:

  • Софийската математическа гимназия "П. Хилендарски" (483 т.)
  • Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет в София (ТУЕС) (470.5 т.)
  • 91 Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" (465.5 т.)
  • 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" (456 т.)
  • 73 Средно училище с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" (448.5 т.)
  • Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" (445 т.)
  • Първа английска езикова гимназия (441 т.)
  • Националната природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов" (НПМГ) (438.050 т.)
  • 51 Средно училище "Елисавета Багряна" (434.5 т.)
  • 9 Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" (431 т.)

Миналата година 51 Средно училище "Елисавета Багряна" беше на осмо място, а НПМГ - на девето. Промяна в местата при другите училища в сравнение с миналогодишната кампания няма.

Минималният бал за паралелката по системно програмиране с изучаване на английски и немски език в гимназията по електроника "Джон Атанасов" е 465.25 т. Поне 458 т. са необходими, за да бъдат приети осмокласниците в паралелката по строителство и архитектура с изучаване на английски език в гимназията по строителство, архитектура и геодезия.

Силен интерес към банковото дело и електронната търговия

Специалностите "Електронна търговия" и "Банково дело", които се изучават в Националната търговско-банкова гимназия, са сред най-често заявяваните паралелки от кандидат-гимназистите в София. Това показват данните на РУО София-град след първото класиране, съобщи пресцентърът на просветното министерство.

Специалност "Електронна търговия" с английски и испански език е пожелана от 1480 ученици, а "Банково дело" с английски и испански език - от 1332 деца. Следват "Бизнес администрация" в Националната търговско-банкова гимназия, посочена 1299 пъти, "Строителство и геодезия" (1170 пъти) в Софийската професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" и "Графичен дизайн" (1138 пъти) в Професионална гимназия по дизайн "Елисавета Вазова".

От профилираните най-много пъти са посочвани тези с чужди езици (английски и испански) на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" и Първа английска езикова гимназия. Тези профили са посочени съответно 2637 и 2325 пъти. Следват паралелките във Втора английска езикова гимназия с английски и немски език (2309 пъти), в 32 Средно училище с английски и испански език (2092 пъти), в 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" - испански и английски език (2083 пъти).

Най-много пъти посочени като първо желание:

  • 164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", профил "Чужди езици" - испански и английски език - 532 пъти;
  • 91 Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов", профил "Чужди езици" - немски и английски език - 488 пъти;
  • Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", профил "Чужди езици" - английски и испански език - 306 пъти;
  • ТУЕС, специалност "Системно програмиране" с английски език - 288 пъти;
  • СМГ, профил "Математически" (математика и информатика) - 244 пъти.

Учениците имат 3 дни да се запишат в гимназиите

Всички класирани ученици трябва да отидат в училищата, в които са приети, за да се запишат или за да подадат документи за участие във второто класиране. Училищата ще приемат документи за записване на 15, 16 и 17 юли от 8 до 18 ч., съобщава столичното управление на образованието. Ако ученик не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране. При записване в гимназията учениците трябва да подадат заявление до директора, да приложат оригинала от свидетелството за основно образование. За професионалните гимназии е нужно още и оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар.

Заявлението за участие във втория етап на класиране се подава в периода от 15 до 17 юли в училището, в което ученикът е класиран на първия етап. Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде - те участват автоматично във втория етап. Ако подаде заявление за участие във втория етап на класиране, ученикът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Желанията не се пренареждат.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. Записването е от 22 до 24 юли.

Свободните места след втория етап на класиране се обявяват от регионалното управление на образованието. Това трябва да стане не по-късно от 25 юли. Кандидатстването става чрез електронната система, както на първо класиране. Ако ученик се е записал в училището на второто класиране, то за да участва в третото, трябва да изтегли документите си от него. Мястото на ученика не се запазва. Резултатите от третото класиране ще бъдат известни до...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« Предишна

Открий ни в: