Новини


16Юни2014

От монопола в образованието никой не печели

Ако има нещо, което да обединява ученици, родители и министерство на образованието, то е, че учебниците са скучни и неразбираеми. И трябва кардинална промяна. Спорът е в каква посока да е тя.
Преди дни изненадващо министърът на образованието Анелия Клисарова излезе с нова идея - до завършване на основното образование да се учи по един учебник за всеки предмет, учебниците да се пишат предимно от учители и след това да се отпечатват в печатницата на министерството. Проектите ще се оценяват първо от учителите, а после - от комисия в МОН. Мотивите за промяна - в момента държавата плаща милиони левове, които отиват в частни издателства. Само за тази година например правителството е одобрило 42 млн. лв. за преиздаване на учебниците, припомни Клисарова.
В момента процедурата е съвсем различна. Авторските колективи на учебниците се наемат от частните издателства и те представят проектите в министерството. Комисия, назначена от министъра, отсява предложенията, които отговарят на изискванията за учебно съдържание и графичен дизайн. След това проектите отиват до учителите по съответния предмет от цялата страна и те класират трите най-добри проекта. После всичко се връща в МОН, където министърът окончателно одобрява трите предложения, събрали най-много гласове от учителите. На финала - след отпечатването, всяко училище избира по кой от трите учебника да учат възпитаниците му.
Премахването на конкуренцията със сигурност няма да доведе до по-високо качество. Създаването на монопол на този пазар, какъвто и контрол да наложи държавата на съдържанието, ще доведе вероятно до още по-големи абсурди от ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: