Новини


30Ное2020

Обучителен курс за учители: Гпажданско образование с помощта на проект YESI

Фондация „Просвета – София“  е координатор на проект „Young learners Embrace Social Inclusion and Social Involvement“ (YESI) по програма Еразъм+, Ключова дейност 2 – сътрудничество за иновации в сферата на училищното образование. В рамките на проекта партньорските организации разработиха наръчник за учителя с общо 38 ресурса, които са предназначени за използване в начален етап, за да се решат някои чувствителни въпроси като зачитането на правата на човека, различните аспекти на многообразието, различията по отношение на етническа принадлежност, пол, различия между поколенията, социални различия и т.н., както и да се популяризира значението на активното и информирано участие в живота на общността, зачитането на околната среда и на другите хора.

Всека тема от наръчника включва и електронни ресурси (интерактивни игри, видео клипове, подходящ софтуер за ученици, интерактивни инструменти и анимации), създадени с цел да направят съответните теми по-привлекателни за учениците и да подпомогнат достигането на предвидените посланията до учениците по един по-ефективен начин.

Като част от предвидените дейности по проекта, учители от България, Гърция, Португалия и Сърбия участваха в съвместно обучение на персонала в периода 23-27 ноември 2020, което се проведе онлайн по съображения за сигурност и безопасност на участниците във връзка с разпространението на COVID-19. Oбучението беше организирано като MOODLE курс, като бяха предвидени 5 сесии на живо проведени в платформата ZOOM.

 Учителите експериментираха в използването на методи от неформалното образование като театър на потиснатите, игри и симулации, екипна работа, мозъчна атака и дебат. Те овладяха нови методи за обучение на учениците по теми свързани с многообразието, правата на детето и активното гражданство.

По време на обучението учителите се включиха на практика в някои от дейностите, предвидени в наръчника, в рамките на една интензивна и продуктивна поредица от пет 3-часови вечерни сесии, пълна с размисли, дискусии, представления и игри.

Учителите, които взеха участие в обучението, ще проведат обучителни дейности в своите класове през следващите месеци като пилотно обучение, за да получим реалната картина на приложимостта и ефикасността на създадените обучителни ресурси. Въз основа на обратната информация ще бъдат направени необходимите промени за финализиране на наръчника.

Наръчникът за учителя е наличен в 5 езикови версии на уеб сайта на проекта http://yesii.eu/en/home/, като на български език може да бъде намерен на следния линк http://yesii.eu/bg/activities-bg/.

 

 

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: