Новини


15Дек2015

Новите буквари може сериозно да се забавят

Почти невъзможно е новите учебници, с които първолаците и петокласниците трябва да посрещнат новата учебна година, да са готови до 15 септември 2016 г. Това става ясно от проект на заповед на министъра на образованието Тодор Танев, с която се дава старт на 7-месечна процедура по оценяване и одобряване на проекти за учебници и учебни комплекти за 1-ви и за 5-и клас. 

Според новия училищен закон децата, които на 15 септември 2016 г. постъпват в 1-ви и в 5-и клас, трябва да учат по нови учебници. Първата стъпка за това вече бе направена - макар и със закъснение, бяха приети трите нови образователни стандарта за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. Въз основа на тях трябва да се одобрят и нови учебни програми за съответните класове, които обаче още се бавят. Министър Танев отложи подписването им по молба на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, докато не се обсъдят всички предложения на преподавателите.

По закон срокът за подаване на проектни предложения е поне 12 месеца, но в случая той е съкратен на 7 месеца поради липсата на достатъчно време. От проектозаповедта става ясно, че ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: