Новини


5Юни2015

Над 3000 са двойките по български език от матурите за 12 клас

Двойките на матурите на зрелостниците по български език и литература (БЕЛ) са над три хиляди, което е повече от предишни години. По-нисък е и броят на най-добрите резултати, като само 244 зрелостници имат 100 точки. Това обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред БНТ.

Като процент най-много са двойките на втория изпит, като тази година най-много желаещи имаше да държат матура по биология (15 802), но има положителен ръст на изпитите по чужди езици.

"В сравнение с предишни години резултатите са абсолютно съизмерими. Няма толкова драстична разлика както при математиката при седмокласниците", коментира Кастрева.

Според Кастрева от оценките си личи принципа на избиране на втората матура. По думите й децата  са избирали не дисциплините, по които знаят най-много, а тези на които могат да уцелят повече отговори.

"За това говорят например ниските оценки на матурата по биология. Важно е да отбележим, че най-високите резултати са на матурите по чужди езици."

Учениците от София-град са се справили най-добре от връстниците си, а има и подобрение в областите Варна, Хасково и Търговище.

На държавен зрелостен изпит се явиха 53 310 ученици или около 90% от завършващите.

Абитуриентите можеха да избират предмета, по който да държат изпита, като най-много избраха биология и здравно образование – 15 802, география и икономика – 12 671 и  английски език – 11 375. На математика са се явили 3794, на ...

Виж цялата новина тук: Преса

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: