Новини


30Ное2020

Над 120 000 ученици учат безплатно в Е-ПРОСВЕТА

 

  Над 120 000 ученици, 
•    над 12 000 учители,
•    над 500 училища

вече се възползваха от свободен достъп до образователната платформа. Възможността остава отворена за всички.

От днес всички училища и детски градини преминават на дистанционно обучение. За разлика от пролетта, когато това се случи за първи път, сега учители, ученици и родители са по-подготвени и съзнават нуждата от добро интерактивно образователно съдържание – както от истински електронни учебници, така и от допълнителни ресурси, като видеоуроци, презентации, учебни филмчета и т.н. 

Още в края на миналата седмица над 120 000 ученици, или по-точно – 128 516 ученици и 12 662 учители от 532 училища – вече са получили чрез директорите си безплатен достъп до образователната платформа е-просвета

Хиляди други пък са се възползвали самостоятелно от инициативата „Вземи и тествай безплатно“, в която „Просвета“ си партнира с водещия телеком А1. Те са си осигурили свободен 30-дневен достъп, в рамките на който да изберат дали да продължат с абонамента, или да се откажат.  

Е-просвета е образователна платформа, която предлага не само всички електронни учебници за 1. – 12. клас на най-голямата българска издателска група, но и стотици видеоуроци за 1. – 7. клас, заснети с опитни учители именно за целите на дистанционното обучение. И над 1000 специално създадени кратки електронни уроци, обобщаващи най-важното по всяка тема и завършващи с тест за проверка на знанията. 

„Очакваме през тази седмица, със старта на дистанционното обучение, към нас да завалят заявки от директори, и ще се стараем да ги обработваме в най-кратък срок. Действащите училища в страната са над 2000. Ще осигурим достъп на всички, които го поискат“, заявява г-н Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“, дружеството, което създава електронните образователни ресурси на най-голямата издателска група у нас. 

Защо безвъзмезден достъп се предоставя само на училища, които изрично го поискат, и то чрез своето ръководство, а платформата е-просвета не се отвори за свободно ползване от всички, както беше през пролетта? 
„Осигуряването на качествен достъп за огромен брой потребители е един много скъп процес. Затова искаме да го получат на първо място онези, които наистина имат нужда от него. А това директорите знаят най-добре“, обясни г-н Кръстев.

Докога издателство „Просвета“ ще предоставя безплатен достъп до платформата си – сега училищата го получават за 15 дни от датата на регистрацията, но извънредните мерки и дистанционното обучение може да продължат с месеци? 
„Предоставяме безплатен достъп, защото приемаме това като дълг към образованието на нашите деца, но няма как да издържим прекалено дълго, защото разходите ни текат – вземете дори само поддръжката на сървърите и заплатите на хората, които са пряко свързани със софтуера. А трябва да продължим да създаваме качествено учебно съдържание – по него работят десетки автори, редактори, дизайнери... Само за информация: по тарифите на Националната телевизия заснемането на един час собствена продукция струва близо 1500 лева. А ние сме заснели стотици видеоуроци и всяка седмица създаваме нови и нови. Противно на някои общи представи, съдържанието в интернет не се появява от нищото – ако е качествено, в него е инвестирано много“, пояснява г-н Кръстев. 

„Чудесно е, че все повече стават родителите, за които образованието на децата е основна ценност. И още по-добре е, че те разбират нуждата от дигитално образование. Това го виждаме чрез нарастващия брой абонати за е-просвета. Поначало платформата се ползва на абонаментен принцип, разпространява се чрез нашия партньор А1 и така ще бъде и занапред“, допълва той. 

За индивидуалните потребители – ученици и родители, до 31 декември продължава кампанията „Вземи и тествай безплатно“ на А1 и „Просвета“. Тя дава възможност за безвъзмездно ползване на платформата е-просвета до 30 дни. При регистрацията, без значение абонат на кой телеком е, родителят трябва да избере абонаментен план и в рамките на тридесетдневния период да реши дали да се откаже, или да продължи с абонамента – което става автоматично, ако потребителят не е направил отказ. 30-дневният безплатен период започва от датата на регистрацията, така че, ако някой реши да го ползва примерно от края на декември, ще има безплатен достъп до същата дата на месец януари 2021 г.

А дотогава да се надяваме училищата отново да се напълнят с деца. 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: