Новини


16Юни2023

Над 117 000 седмокласници и десетокласници са на изпит по математика днес

Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване по математика, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Това е вторият задължителен изпит след този по български език и литература.

Изпитът за седмокласниците започва от 9 ч. Учениците трябва да бъдат с 30 минути по-рано в училищата и ще бъдат допускани срещу документ за самоличност. Учениците трябва да пишат с черна химикалка. Могат да се използват линия, триъгълник, пергел, черен молив и гума.

Учебният материал, включен в изпита, е от 5 до 7 клас. Седмокласниците разполагат със 150 минути за работа. Максималният брой точки е 100. В теста ще бъдат включени 23 задачи:

  • 18 задачи със затворен отговор
  • 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен)
  • 3 задачи със свободен отговор, в които учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача

Оценката от изпита е балообразуваща за кандидатстването за прием в гимназии и влиза в свидетелствата за основно образование.

Националното външно оценяване за десетокласниците започва по-късно - в 11 ч. То включва учебния материал от 8, 9 и 10 клас. Тестът се състои от 17 задачи, за които учениците ще имат 90 минути. Максималният брой точки отново е 100.

С оценките си от изпитите по български език и литература и математика десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: