Новини


8Яну2016

МОН ще задържа децата в училище със 100 000 лв.

50 хил. лв. планира да отпусне просветното министерство през 2016 г., за да разработи пилотен проект за прилагане на система за ранно предупреждаване за учениците, застрашени от отпадане от училище. Още толкова пари за същата цел са предвидени и за 2017 г. Това е една от мерките в проектоплана на МОН за 2016-2017 г. в изпълнение на стратегията за намаляване на дела на децата, преждевременно напускащи образователната система. Повечето от предвидените дейности обаче са или част от ежегодните задължения на ведомството, или са "прехвърлени" към оперативна програма "Наука и образование", по която може да бъдат финансирани чак през 2018 г.

Проектът бе качен за обществено обсъждане в края на декември м.г., а срокът за предложения по него изтече в сряда. Единственото що-годе ново нещо в него е разработването на въпросната система за ранно предупреждаване, която следва да идентифицира учениците, за които има риск да отпаднат преждевременно от училище. Системата ще бъде изпробвана първо в школата и детските градини от Североизточния и Югозападния регион, където проблемът е най-сериозен. Целта е до 2017 г. да имаме 9 реализирани регионални проекта. Отделно от това е предвидено апробираният вече модел да се приложи и в други части на страната, но със средства (1 млн. лв.) от европрограмата "Наука и образование за интелигентен растеж".

На европейски пари се разчита и за други мерки за задържане на децата в класните стаи. 10 млн. лв. са предвидени за обучение на 6 хил. деца в неравностойно положение от детските градини (в т.ч. и роми) с оглед на по-нататъшната им социализация в училище. 25 млн. лв. следва да дойдат от ЕС за допълнително обучение на 15 хил. деца от етническите малцинства, чийто майчин език не е български. Други 20 млн. лв. пък са заложени по проект за квалификация на педагогическите специалисти, по който следва да имаме 2 хиляди обучени специалисти до 34 г. и 15 хиляди обучени кадри между 35 и 54 г.

Въпросните проекти са записани в плана на МОН до 2017 г., но срокът за усвояване на средствата е до края на 2018 г., т.е. може да се стигне до забавяне на мерките. Подобно е положението и с планираното допълнително обучение за деца с образователни дефицити по предмети от ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: