Новини


18Авг2021

МОН ще прави сборни паралелки при нов локдаун

Да се осигури възможност на директорите да правят сборни групи и паралелки за присъствено обучение на ниво клас, даже ако останалата част от образователната система е в дистанционно обучение (напр. сборна паралелка от всички седми класове). Това е една от мерките, препоръчани от министерството на образованието в анализ на миналата учебна година, която беше белязана от дистанционно обучение. Въпросният анализ установи намаляваща ангажираност и мотивация на учениците по време на онлайн уроците, задълбочаващи се неравенства между най-силните и най-слабите, риск от отпадане за голяма част от младежите и т.н.

Специален акцент в него е поставен върху учениците в риск от отпадане от училище - тези от бедни семейства, от селски училища и т.н. Според министерството те трябва предварително да се идентифицират от училищата, да се планират дейности за подкрепа и с уязвимите деца да се работи приоритетно присъствено. 

За да не се допуска задълбочаване на съществуващите проблеми, МОН препоръчва да се гарантира максимално дълъг престой в училище, а към обучение в електронна форма да се преминава само в краен случай на местен принцип и според спецификите на училището. Дори и при наложително затваряне на национално ниво, училищата трябва да осигуряват възможност за присъствено обучение на класове с по една паралелка във випуск, каквито има в малките учебни заведения, препоръчва още анализът. 

През миналата учебна година училищата на няколко пъти бяха затваряни изцяло на национално ниво, след което присъственото обучение бе възстановявано на ротационен принцип за отделни класове. Най-малките - от първи до четвърти клас, учиха в голяма част от времето присъствено.

"Тъй като до 15 септември има повече от месец, все още е рано да се правят прогнози за присъствено или неприсъствено начало на учебната година", казват от МОН и уверяват, че правят всичко възможно учебната година да започне присъствено, но окончателното решение - локално или национално, ще зависи от епидемиологичната ситуация и противоепидемичните мерки, разпоредени от МЗ. До края на месеца оттам ще подготвят Насоки за обучение по време на пандемия.

 

ОПАСНОСТ

В анализа си МОН посочва, че необходимото условие за безопасно присъствено обучение през следващата учебна година е по-висок дял на работещите в системата на образованието да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. "Едва 4% от училищата и 3% от детските градини ...

 

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: