Новини


4Юли2023

МОН обмисля нова програма по пътна безопасност в училищата

Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението по пътищата ще разработят министерството на образованието и държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". За това са се договорили министър Галин Цоков и председателят на Агенцията Малина Крумова. По програмата ще бъдат финансирани различни инициативи и дейности, с които да се подобри обучението по пътна безопасност в детските градини и училищата, като целта е тя да започне да действа още от следващата година, обясняват от МОН. 

"Трябва да има по-голямо интерактивно съдържание и инициативи, с които да се фокусира вниманието на децата", е подчертал проф. Цоков.По думите му сме свидетели на редица инциденти на пътя с млади участници, които могат да бъдат избегнати, ако тази тема е заложена по-добре във всички фази на обучението. "Трябва да започнем още от детската градина и да засилваме чувствителността към темата с всяка следваща година. Водещо тук не трябва да бъде заучаването на информация, а възпитанието на чувство за отговорност и съпричастност", е коментирал той.

На срещата е обсъдена идеята в задължителните помагала в училищното образование да бъдат включени специализирани теми, свързани с безопасността на движението. Според Малина Крумова може да се помисли за тематични вложки във всяко помагало и при добра организация това може да стартира още от учебната 2023/2024 г. Екипът на МОН се е ангажирал да стартира работа по тази тема и за въвеждането на интегрирано обучение с фокус към пътната безопасност. "Добър пример би бил разработването на задачи по математика, физика и др., в които индиректно да присъства темата за пътната безопасност", допълни председателят на ДАБДП.

"За да задържим вниманието на днешните деца, трябва да търсим много по-иновативни форми за представяне на информацията", каза още проф. Цоков. По думите му МОН ще търси възможности за разработване на повече дигитално съдържание за учениците, а темата за безопасността на движението е сред приоритетните в тази област. "Това е не само основен приоритет за цялото ни общество, но и тема, която много по-добре може да бъде обяснена с интерактивни примери и разиграване на ситуации", допълни министърът.

ДУБЛИРАНЕ

Не е ясно кое налага създаване на отделна програма за пътна безопасност, при положение, че вече има такава и биха могли да се използват нейните възможности. Припомняме, че средства за изграждане на площадки по безопасност на движение по пътищата се отделят от няколко години насам - точно през националните програми. За 2023 г. в националната програма за осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда има модул за безопасност на движението с бюджет от 1 млн. лв. - 200 000 лв. са за детски градини и 800 000 лв. за училища. Очаква се по нея да бъдат създадени 72 площадки в детски градини и 222 - в училища. Тъй като новите програми за 2023 г. вече са одобрени, въпросната нова национална програма за пътна безопасност би стартирала най-рано от...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: