Новини


5Май2021

Министър Красимир Вълчев: Учениците не са изостанали, а са по-напред с материала

Въпреки пандемията и дистанционното обучение учениците не са изостанали, а дори са по-напред с темите и учебния материал. Причината е, че тази учебна година нямаше грипни ваканции и екскурзии. Това съобщи във Велико Търново просветният министър Красимир Вълчев.

Въпреки това той определи учебната година като най-трудната от десетилетия, но изрази задоволство, че у нас годината, въпреки това, е била спасена.

Министърът в оставка не се ангажира да каже как ще учат учениците през месец юни и каква ще е сиуацията около баловете: ще бъдат ли разрешени те и ще се провеждат ли присъствено в училищата. „Това ще трябва да го реши следващото правителство. Аз искам само да им кажа да бъдат предпазливи и да спазват противоепидемичните мерки. Ако баловете не станат в края на май, ще се проведат през юни. За обучението, има предпоставки през юни учениците да се върнатприсъствено.Опимист съм за юни и за следващата година, когато вече ще има изграден колективен имунитет сред учениците”, каза министърът. Той съобщи, че през тази учебна година най-малко присъствено са учили учениците от големите градове. А 50% от всички са учили неприсъствено.

Министър Вълчев отново потвърди, че матурите тази година ще се провеждат при спазване на правилата за безопасност. Учениците ще бъдат по 8 до 13 човека в класна стая за да може да се спазва разстоянието от 1,5 м. между тях. Министърът призна, че има проблеми с ефективността на обучението в електронна среда и че то не е най-добрата алтернатива, тъй като по този начин учениците по-трудно се мотивират.

Във Велико Търново Красимир Вълчев откри новия STEM Център в ПМГ „В. Друмев”. Той е изграден по Националната програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда”. Досега са одобрени проектите за 260 центъра в училища в страната, а 40-50 вече са открити и функционират. Около 2000 училища ще бъдат включени в програмата за STEM центрове и обновяване на кабинетите си. Центърът във В. Търново е създаден в резултат на сътрудничеството между ПМГ и ТУ-София...

 

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Иван Първанов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: