Новини


9Окт2024

Министър Цоков в Пловдив: Няма недостиг на устройства за проверка на знанията по природни науки в 9 клас

 

Засега няма сигнали за недостиг на електронни устройства за провеждане на изпита за измерване на равнището на уменията по природни науки в 9 клас. Това каза днес в Пловдив министърът на образованието проф. Галин Цоков, който бе на посещение в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Изпитът е организиран в два дни, за да няма проблеми с техниката – ще се използват хромбуци, лаптопи, таблети.

„Ще следим процеса и където има нужда – ще помогнем. Това не е изпит, не е външно оценяване, а входно равнище, за да установим как се справят учениците с електронни платформи, доколко платформите са успешни, за да ги използваме в други пробни изпити или външни оценявания. Втората ни цел е те да решават тестови задачи с практическа насоченост, тъй като през април им предстои да се включат в международното изследване PISA, чийто фокус тази година са природните науки. Затова сме подбрали въпроси, свързани със зелена енергия, климатичните промени“, уточни министърът.

Измерването на равнището на уменията по природни науки на учениците ще се проведе на 14 и 15 октомври от 8 часа в държавните, общинските и в частните общообразователни училища. Не се допуска повторно участие на ученици и паралелки.

То ще се осъществи в дигитална среда на две различни платформи. Всеки ученик ще решава тест от три части – по физика и астрономия, по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда. Всяка част ще включва до 10 въпроса/задачи/казуса с избираем отговор и/или с кратък свободен отговор и за работа върху нея ученикът ще разполага с 30 минути, като до приключването ѝ...

 

 

 

 

Виж цялата новина тук: Уча в Пловдив

Автор: u4avplovdiv

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: