Новини


27Юли2023

Министерство на образованието ще търси начини за намаляване на стреса при изпитите след 7. клас

Oт първите си дни в Министерството на образованието се питам: "Защо причиняваме това на нашите деца?" Проблемът е, че Националното външно оценяване след 7 клас не е проверка на наученото, а има отношение към приема в следващата степен за образование, това създава напрежение. Обсъждаме промяна за тези изпити до няколко седмици ще сме готови идеята. Това каза днес пред БНТ министърът на образованието Галин Цоков по повод напрежението, пораждано от изпитите, определящи в каква гимназии може да продължи обучението си всеки ученик "Ще се опитаме да дадем поне началото на решението на проблема", ангажира се министърът.

Той посочи, че предстои да се направи анализ за резултатите от външните оценявания след 4, 7 и 12 клас за всяко едно училище в страната, за да се открият тенденции и да се вземат мерки. Галин Цоков подчерта, че амбицията на екипа му е да се направи концептуална промяна в образованието, която засяга учебните програми и оценяването.

В отговор на въпрос, той отбеляза, че парите за образование в новия бюджет са увеличени с над 700 млн лв., но от друга страна намалява относителният им дял спрямо цели бюджет.

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Георги Пауновски

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: