Новини


15Дек2022

Матурата ще може да се повтаря за по-висока оценка

Това да може да става до 1 година, предлагат депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и "Български възход"
 

 

Зрелостниците, които не харесват оценката си от задължителната матурата, да имат право да се явят на втори държавен зрелостен изпит. Това предвиждат промени в закона за предучилищното и училищното образование, предложени от депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и "Български възход". 

"Законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева, внесено в парламента през ноември мецес, зрелостниците да получат втори шанс при оценка, която не ги удовлетворява на матурата - вход във вуз, бе припознато и внесено от народни представители от четири парламентарни групи", съобщиха вчера и от службата на омбудсмана.

В момента, ако по време на провеждащ се държавен зрелостен изпит ученик прецени, че не е достатъчно подготвен, би могъл да се откаже от изпита, да получи оценка "Слаб 2" и така да се яви повторно на матура на поправителната сесия през август/септември. Няма обаче възможност той да се яви втори път на матура и да поправи оценката си, ако просто не се е представил достатъчно добре. "Това ощетява учениците при по-нататъчното им развитие, тъй като получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща за кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за бъдещето им", пишат в мотивите си вносителите Красимир Вълчев от ГЕРБ, Елисавета Белобрадова от ДБ, Николай Денков и Христо Симеонов от ПП и Гален Монев от "Български възход".

За да се подобрят резултатите на зрелостниците от матурите и да се разширят възможностите им за достъп до системата на висшето образование, народните представители предлагат промяна само в един текст на закона. Тя дава право на младежите, които са получили незадоволителна оценка на матурата (различна от двойка - бел. ред.), да имат право еднократно, до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен ДЗИ в същото училище. Това означава, че ако дадена година зрелостниците не са доволни от оценката си, ще могат да се пробват да я поправят максимум до 1 г., т. е. на следващата редовна изпитна сесия, която обикновено е през май месец. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение. В тази връзка се предлага и промяна в закона за висше образование, за да се признават въпросните удостоверения при кандидатстване в университет.

Активност

Това са петите поред промени в училищния закон, който предлагат депутати. В просветна комисия вече започна разглеждането на проекта на "Възраждане", предвиждащ мандатност от 5 години за училищните директори, като след това имат право на неограничен брой мандати, но ако ги защитят в конкурс. Хората на Костадин Костадинов предлагат още отпадане на атестацията за учителите - нещо, което не се одобрява от повечето партии, 10 г. стаж за началниците на регионалните управления по образованието, както и възможност за повтаряне на класа за учениците от 2 до 4 клас (в момента не се повтаря от 1 до 4 клас - бел. ред.), за да не попадат в пети клас деца, които не могат да четат и пишат. Отделно от тях, Елисавета Белобрадова от ДБ предлага други поправки, според които детските ясли следва да минат под шапката на МОН. Дискусиите по това предложение започнаха миналата седмица и се очакваше да продължат тази, но заради работата в пленарна зала бяха отложени. Засега само от сдружението на общините успяха да коментират идеята, за която изразиха учудване, че въобще не е дискутирана с...

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: