Новини


20Окт2022

Мария Габриел: 28 милиарда евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование

28 милиарда евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование. Това стана ясно от думи на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя представи на пресконференция в Брюксел днес доклад и препоръки за качествени инвестиции в образованието и обучението. Те са резултат от работата на експертната група, създадена от комисар Габриел, в която са включени 15 експерти от 15 държави на Европейския съюз. България е представена от доц. д-р Мария Нейчева от Бургаски свободен университет. В пресконференцията взе участие и председателят на работната група Габриеле Пак.

„Добре планираните и целенасочени инвестиции в образованието и обучението са инвестиции в нашето бъдеще. Важно е да гарантираме, че всички млади европейци получават възможно най-доброто образование", каза Мария Габриел. Тя обясни, че докладът съсредоточава анализа си върху четири ключови области: учители и преподаватели, образователна инфраструктура, цифрово образование и приобщаване. Той предоставя иновативни и прагматични решения за изграждане на устойчиви и приобщаващи системи за образование и обучение, отбеляза Габриел.

Българският комисар отбеляза, че докладът включва практики и примери за образование и обучение относно ефикасността на разходите, мобилизиране на допълнителни ресурси и подобряване управлението на образователната инфраструктура.

Препоръките му могат да бъдат адаптирани спрямо конкретния национален контекст. Те са свързани, например, с инициативи за намаляване стреса на работното място на учителите, повишаване на цифровите умения, програми за обучение, програми за строителство и реновиране на образователната инфраструктура, качествено образование и грижи в ранна детска възраст.

„Бюджетът за образование в плановете за възстановяване и развитие на държавите-членки на ЕС е 71 милиарда евро. 28 милиарда евро ще бъдат инвестирани в цифрово образование. Сега въпросът е как ще се използват ефективно наличните ресурси и как те ще бъдат инвестирани в иновативни и интелигентни решения. Очаквам докладът да бъде практически наръчник ...

 

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: