Новини


24Апр2019

Майките влизат в час, за да се стопи дистанцията между родители и учители

Майките, татковците или други представители на семействата ще могат да влизат в часа на класния, извънкласните дейности на хлапетата и в детските градини. Тази възможност за подобряване на комуникацията между родителите и учителите е заложена в проекта на Стратегията за възпитателната работа в образователните институции за 2019-2030 г., който бе представен днес.

Участието на родителите в празници

тържества, състезания също е сред възможностите за скъсяване на дистанцията между тях и педагозите в детските градини и училищата.

В стратегията е посочено, че възпитателната работа може да се осъществява по време на извънкласните дейности, час на класа, да се вплете в учебния материал, като е подчертана и ролята на класния ръководител. „Фокусираме вниманието

върху възпитателната функция

и търсим най-подходящите инструменти“, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Той разясни, че това няма да бъдат инструменти, с които да се опитат да наложат по-различни правила от действащите в образователната система, а ще послужат за по-добро взаимодействие между родители и учителите.

В документа са определени шест водещи принципа за реализация на стратегията – законосъобразност, партньорство, координираност, съответствие, автономия и устойчивост на резултатите.

Възпитание в толерантност, дисциплина, патриотизъм, уважение към другите, преодоляване на агресията пък са сред приоритетните цели в педагогическата дейност в училищата. Сред мерките, изброени в стратегията, са формирането на нагласи за

приемане на различията между децата

и учениците, стимулиране и подкрепа за развитие и изява на заложбите и талантите и стимулиране на творческия потенциал на хлапетата, участване в дейности, свързани с почитане на българската история, култура и образование.

„С тази стратегия искаме да провокираме разговор относно възпитателната функция, партньорството между образователната институция...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: