Новини


3Сеп2021

Липса на педагози: В София се търсят около 200 учители

Въпреки увеличението на учителски заплати кадрите недостигат

 

1500 са свободните позиции в образователната система. Най-голям недостиг има в големите области като София - в столицата се търсят около 200 учители. Две седмици преди началото на учебната година в много училища  в страната има недостиг на учители и педагогически персонал.

Веселина Стефанова до скоро е работила в частния сектор, въпреки че е завършила педагогика.

"Тази година реших да кандидатствам в сайта на регионалния институт по образование за множеството обяви за учители, които търсят тази година. Подадох автобиография и ми се обадиха не от едно, а от повече места. Аз направих своя избор и вече съм назначена като учител в гимназия", каза тя.

Въпреки увеличението на учителски заплати, кадрите не достигат.  В по-малките населени места в навечерието на новата учебна година все още има незаети позиции.

"В момента търсим учители, в края на миналата година се пенсионираха трима учители, една е по майчинство и е естествено да се подсигурим по-рано за началото на учебната година, затова се обявили 4 свободни работни места", заяви пом.-директорът на ОУ "д-р Петър Берон" в Шумен Калина Маринова.

Директорите вече са принудени да търсят пенсионирани учители или...




Виж цялата новина тук: Dnes.bg

Автор: Анисия Иванова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: