Новини


14Дек2015

Книгата „Съкровен свят” с премиера в НДК

На 13 декември 2015 г. в рамките на Софийския международен панаир на книгата в НДК беше представена книгата на Лиляна Ковачева „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България”. Книгата е част от престижната поредица „Култури“ на издателство „Просвета“.

Тя е резултат от специализирано етноложко изследване на семейната и календарната обредност на ромите от Средна Западна България и в същото време – личен разказ на човек от ромската общност в този регион.

Изследването дава отговор на въпросите: какви са етнодемографските характеристики на ромите, живеещи в Средна Западна България; какви са функциите на семейството за съхранение и предаване на характерната за ромите етнокултура; каква е динамиката на промените в обичайно-обредната и празнична система при различните групи в изследвания регион и какви са взаимовръзките и влиянията на българската етнокултура върху нея.

Книгата беше представена от Михаил Иванов, бивш съветник на президента Жельо Желев по националните и етническите въпроси и вероизповеданията и основател на Комитета за национално помирение (1990) и на Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия. Той подчерта, че с изследването си Лиляна Ковачева категорично затвърждава позицията си на представител на ромската интелигенция, чиято дейност има и международно значение.

В изказванията си гости – представители на академичната и научна общност у нас – изтъкнаха необходимостта книгата да бъде включена в задължителната библиография на етноложките курсове.

Издателство „Просвета“ пожелава на добър час на Лиляна Ковачева и книгата ѝ „Съкровен свят“!

„Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България” може да разгледате и поръчате от нашата електронна книжарница:

http://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/4987

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: